fbpx
„Nu suntem muritori, e clar. Dar suntem niste zei prosti, niste nemuritori care ne-am uitat destinul. (Constantin Noica)“

Vegetarian? Nu, multumesc…

de

E la moda sa fii vegetarian si sa-i obligi si pe altii sa fie. Mi-am tinut gura multa vreme, zicandu-mi ca nu e corect sa ma leg de tacaneala omului. Pe urma, mi-am adus aminte ca pe blogul meu imi pot permite obraznicia sa scriu ceea ce cred, nu ceea ce ar vrea unii sa cred.

Sunt impotriva regimului vegetarian, desi nu sunt o mare consumatoare de carne, dimpotriva. Sigur, ma enerveaza cel mai mult veganii, adica acea categorie sinistra care nu mananca nici oua, nici lactate, ci numai buruieni, legume si fructe. Probabil va socheaza vehementa mea (si va fi nevoie sa sterg multe injuraturi din dashboard-ul blogului). Dar consider ca aceasta categorie face prozeliti pe care ii transforma in victime.

Orice doctor (si, ma iertati, tind sa am mai multa incredere in doctori decat in yoghinii fanatici) va poate confirma ca regimul lacto-ovo-vegetarian e o tampenie, iar cel complet vegetarian e regina tampeniilor. Da, – o sa-mi spuneti – dar sunt si vegani care traiesc 80 de ani. Asa, si? Este demonstrat undeva ca, daca nu erau vegani, sucombau la 50 de ani? Sau ca nu traiau 90 de ani? Nu.

Mi se par de-a dreptul egoisti parintii care aleg din start, pentru copiii lor, regimuri vegetariene – unii au o scuza idioata, de genul „asta a vrut copilul”. Isi hranesc bebelusul cu lapte de soia si spun ca asa a vrut el?! Si cand te gandesti ca sunt prosti care cred asta si zambesc verzui-ecologic-anemic.

N-am nimic, de fapt, impotriva vegetarienilor cuminti, dar de regula ei nu stau locului, sunt foarte zgomotosi, fac mult caz de ierburile pe care le rumega si vorbesc prostii dupa prostii. Incearca sa ne demonstreze, fara niciun argument stiintific, ca ne intoxicam cu carne, branza si oua, ca suntem niste putregaiuri ambulante, ca o sa murim in chinuri. Nu ca ei, care mor elegant, de la anemie grava.

Unii au argumente de genul „de ce sa moara animalele ca sa te indopi tu cu carne?”. Animalul sacrificat pentru jambonul tau nici nu s-ar fi nascut daca nu existau omnivorii! Animalele sunt inmultite prin proceduri controlate, in ferme zootehnice. Cine ar mai fi impuiat atatea capatani daca nu erau consumatorii? Noi nu mancam vanat polar sau animale ocrotite de lege! Dar numai papitoii ipocriti confunda fermele de vaci si pui cu jungla amazoniana sau cu drama balenelor albe si a ursilor panda.

Stiu celebritati care si-au obligat copiii sa manance numai verzituri, de mici. Fara sa se documenteze, fara sa le lase dreptul la optiune. Nu-i destul ca te nasti cu un nume pus de doi parinti care au sau nu gusturi bune. Trebuie sa le mai rabzi si aversiunea pentru proteinele vitale (repet, orice doctor va poate confirma ca sunt vitale). Si trebuie sa le mai zici si saru’mana ca te-au crescut cu paie.

Saptamana trecuta, o tipa dintr-un grup cu care am fost la picnic a spus ca ea vrea pe gratar (abia dupa ce-l spalam de ultimii electroni de carnita) ciuperci, ardei gras, morcov si alte minunatii irezistibile. Evident, dupa ce-a mancat numai tulpini arse, ne iubea sincer pe toti. Se uita la noi cu ura celui care sufera, stie ca sufera de destept ce e, dar persista in fanatism.

Raman la ideea ca vegetarianismul e mai degraba o moda. Culmea, mie imi plac salatele, legumele si fructele la nebunie si pledez, inclusiv aici, acum, pentru consumul lor excesiv! Dincolo de toate rautatile de mai sus, imi cer scuze, respect ticneala oricui, e legal si democratic sa fii vegetarian, insa nu sunt de acord cu militantismul si, mai ales, cu constrangerea copiilor. Pana cand medicina (cea zdravana la cap, in care cred cu tarie) va demonstra ca vegetarienii traiesc mai mult si mai frumos (deocamdata, teoria e infirmata categoric), permiteti-mi sa ma bucur de conditia mea de omnivor onest!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tag-uri:
· · · · · · ·
Categorii:
Uncategorized

Comentarii

  • Hmm… nici un comentariu… Toate au fost injuraturi? :))

    Cami 3 iunie 2012 20:18 Răspunde
    • Cami, am pus articolasul acum trei minute 😀 Ai putintica rabdare! 😀

      Simona Catrina 3 iunie 2012 20:19 Răspunde
    • hmmm…se observa ca omul nu mai reuseste sa-si ocupe timpul cu ”treburi” utile,ci se apuca frumusel sa si-l piarda cu fraze rautacioase(in cazul acesta) pe un blog ”oarecare”!imi permit(tot cu rautate,ca si dvs,sa-mi exprim parerea)si spun ca este absolut inutil sa scriem POVESTEA BUCATII DE CARNE INGHITITE SAU NU,de cine si cum etc.inteligenta cred ca ne ajuta la mai mult!sa nu ne oprim doar aici,mai ales cand e vorba despre un articol online.

      nicoleta 23 martie 2014 23:19 Răspunde
  • Sincer incep sa observ ca si aversiune anti-vegetariana e cam tot o moda . Am citit , in ultima luna , inca doua articole cu aceeasi tema. Sunt , in principiu genul de persoana vegetariana cuminte , care nu face crize spasmodice cand cineva mananca carne in prezenta mea. De obicei , precizez asta doar cand sunt la masa cu alti oameni si ma invita sa ma servesc cu ceva produse din carne. Am auzit insa , in cei aproximativ 8 ani de vegetarianism , exact aceleasi argumente , de la fiecare persoana care a aflat ca sunt vegetariana , argumente aduse cu convingerea ca sunt primele persoane care imi adreseaza asta. Dar tu ce mananci ? Pe plante nu le doare?
    Legat de argumentele de sanatate nu am ce sa comentez , nu intra in motivatia mea de a deveni sau nu vegetarian , sau de a renunta la acest regim. Singura mea completare ar fi din partea etica/morala. Intr-adevar animalele sacrificate de industria alimentara nu ar exista , sau n-ar fi reproduse controlat , daca nu ar exista o cerere masiva de carne pe piata. Insa , nu e just ( cel putin in setul meu de valori morale) sa creezi o viata , sau sa influentezi crearea de vieti , fie ele si animale , avand un scop mercantil si in vederea sacrificarii . La fel cum nu mi se pare just ca hrana mea sa fie consecinta mortii si suferintei unui animal. Intr-adevar in regnul animal primeaza cel puternic , dar acolo primeaza doar instinctul . Omul e dotat cu inteligenta si un set de valori morale si poate alege sa nu manance carne. Desigur nu spun ca setul asta de valori este aplicabil pentru totdeauna , dar este unul valabil.

    Xyz 3 iunie 2012 20:45 Răspunde
    • Citeam acum vreo doua zile ca de fapt plantele sunt si ele sentiente si comunica intre ele. Deci ce mai mancam?

      Calin 15 mai 2013 11:47 Răspunde
      • pietre, inca nu s-a descoperit cum ca pietrele ar fi vii, nu?!

        nana 17 mai 2013 15:04 Răspunde
    • Am si eu o prietena care se lauda ca „nu e genul ALA de vegan” care sa le impuna altora ce sa manance sau care sa faca spasme. Dar cred ca numarul de ocazii cand mi-a zis ca mananc „cancer pe farfurie”, ca o sa mor inainte de 35 ani, ca probabil am diabet, si alte frumuseti similare… dovedeste contrariul. Data fiind experienta mea cu aceasta vietate, am tendinta sa ma uit la comentariul tau, sa dau ochii peste cap, and call „bullshit”.

      Ceea ce nu intelegeti voi este ca noi, omnivorii, nu avem nimic impotriva alegerilor voastre, ale vegetarienilor sau ale veganilor. N-aveti decat sa mancati pietre, daca asa vreti voi. Dar tineti-va discursurile, „cunostiintele” medicale, morala hipioata, prezicerile macabre, si judecatile de doi bani… afara din farfuriile si urechile noastre. Asta e tot ce vrem.

      Dar atata vreme cat vor fi omnivori care vor da de porcarii din astea… vor mai fi publicate multe articole ca asta. Daca nu va place ca nu sunteti respectati, atunci poate e cazul sa invatati sa-i respectati pe ceilalti inainte, si sa MERITATI acel respect 🙂

      Maleficent 25 iunie 2015 1:25 Răspunde
  • Din pacate numarul celor care se declara vegetarieni e in crestere. Nu de ei imi pare rau cat de copii carora nu li se da sansa de a alege. Si tot la fel de mare e si nr celor care cumpara din magazine produse bio dar refuza o gaina de tara pt ca are carnea tare.

    Bubu 3 iunie 2012 20:55 Răspunde
    • Your message… Si numarul celor care se declara homosexuali e in crestere, la fel la fel ca si al celor care se declara ultrareligiosi si merg sa la tot felul de moaste de sfinti; reali sau inventati,, sau cei care au facut o obsesie din fitness sau sport etc. etc, etc. Oamenii vor sa fie interesanti, sa se diferentieze de ceilalti cu orice pret. Nu conteaza daca le sta bine sau daca le face bine. Acesti oameni cred ca a fi snob si a pretinde ca apartin unui grup diferit
      ( straniu cateodata ) este obligatoriu pentru statutul in societate
      Asa cum au scris si ceilalti in :reply”, partea cea mai rea este ca sunt mult prea indarjiti in „convingerile” lor, ba chiar devin agresivi si incearca sa-i oblige si pe altii sa-i urmeze

      Moromete 2 decembrie 2014 17:46 Răspunde
      • Sa stii ca eu nu oblig pe nimeni sa nu manance carne..de obicei ma feresc sa spun ca sunt vegan, din cauza idiotilor care o sa spuna ca gresesc sau ca am fite sau chestii gen..Fiecare om are alegerile lui..Nu o sa iti spun tie cand de mult rau face carnea..Ca oricum nu o sa ma crezi sau asculti..asa ca nu spuneti voi ca sunt anemic sau chestii gen ca mananc foarte bine si daca stii sa iei proteinele necesare este perfect.

        Caius 26 august 2015 1:53 Răspunde
  • Simona draga,de ceva timp nu mai mananc carne (cred ca faptul de a nu tine minte exact de cand am renuntat la ea se datoreaza alegerii mele deliberate). Bine,n-am fost niciodata o carnivora declarata,dar in rest mananc aproape orice.Nu stiu,organismul meu nu a iubit niciodata carnea prea mult,in sensul ca eram mereu balonata si cu stari indigeste..dar in rest,nimic nou. Adica..e ca si cand iti place mancarea de marar sau nu-ti place. Dar ce ne facem cu filme ca Food Ink sau Toxic? Nusunt si ele o forma de manifest dintre cele bine documentate?

    Ati 3 iunie 2012 21:05 Răspunde
  • :)) subscriu si eu la spusele tale vis-a-vis de medicina, dar dupa cum stii si tu sunt destui cei care nu se gandesc la cat de complexa e nutritia si de cate proteine si elemente esentiale isi priveaza copiii atunci cand iau decizii in ceea ce priveste regimul alimentar al acestora…si hai sa o luam altfel, de obicei cei care acum sunt vegetarieni si-au extras un anume aport proteinic din carne si alte produse animaliere pana la o anumita varsta, cand i-a lovit brusc inclinatia spre vegetarianism. de ce le refuza acel aport si copiilor lor?! cred ca sunt anumite alegeri pe care fiecare om ar trebui sa fie liber sa le faca el singur, atunci cand este matur si in deplinatatea intelegerii lucrului in privinta caruia trebuie sa aleaga. pana atunci insa…

    Liliana 3 iunie 2012 21:06 Răspunde
  • Am trecut si eu prin asta, si m-am enervat la fel ca tine in fata unor fanatici vegetarieni. Nici al paisprezecelea Dalai Lama nu e vegetarian, desi pozitia de lider spiritual al tibetanilor o cere. A fi vegetarian e o alegere personala, care trebuie sa ramana personala ( in sensul ca nu trebuie judecat/obligat partenerul sau amicii sa adere la aceeasi perspectiva). Sunt de acord ca animalele exista pt a ne alimenta, DAR nu sunt de acord cu felul in care sunt crescute. Nu stiu cum o fi in Romania, dar in Peru (unde locuiesc) fermele de pui sunt un cosmar. Nu intru in detalii, spun doar ca din acest motiv am incetat sa consum carne, aici in Peru, dar nu as avea nicio problema de constiinta (si asta nu inseamna ca e ceva in neregula cu constiinta mea) sa consum carne de pui fericiti 🙂 Exemplu: pui din curtea bunicilor, sau din ferme speciale care le ofera o viata normala (nu chinuita).

    Ecaterina 3 iunie 2012 21:08 Răspunde
  • Ai dreptate, Simona ! Nici pe mine nu ma deranjeaza vegetarienii , fiecare face ce vrea cu viata lui dar ma enerveaza teribil cand incep sa te convinga cat sunt ei de destepti si cat esti tu de prost ! Ba mai mult chiar te jignesc pentru ca tu mananci ceea ce oamenii mananca dintotdeauna si nu te alaturi lor . Am capatat avesiune fata de Narcisa Suciu de pilda dupa ce a afirmat odata la tv ” eu nu mananc cadavre ! E problema lor , nu au decat sa manance si pietre dar sa-i respecte pe cei care se hranesc normal si da nu au dreptul sa impuna copiilor un regim vegetarian fara ca ei sa poata decide asta .

    Marina 3 iunie 2012 21:12 Răspunde
  • Imi pare rau Mariana sa te dezamagesc, dar o fiinta care acum traieste si peste 3 minute moare se numeste cadavru. Si gaina, si purcelusul, si vacuta sunt si ele fiinte. Asta pana cand ajung cadavre. Probabil ca te deranjeaza termenul de cadavru pentru ca e putin cam dur, insa e foarte adevarat si foarte bine folosit. Aia e: un cadavru de animal, fie fiert, fie prajit, fie rotisat, etc. Fiecare alege dupa cum considera mai bine ce pune in farfurie 😉
    Cat despre vegetarieni care se considera superiori, aceia probabil ca inca nu au ajuns sa se purifice si spiritual, nu doar fizic 😉 NU poti impune cuiva sa manance sau sa nu manance un anumit aliment. Mai prost e cu cei mici..

    Cristina 3 iunie 2012 21:26 Răspunde
    • cadavru este animalul care este mort -indiferent din ce motiv( ca si omul transat de cutit sau mort de batranete) ,iar cel care mananca cadavre se numete NECROFAG …asa ca mai gandeste-te ce faci !

      eu 21 iunie 2013 21:21 Răspunde
      • Un necrofag se hraneste cu cadavrele animalelor morte indiferent ca le ucide el, sau le gaseste deja moarte… Oricum tot respectul pentru faptul ca nu mancanci carne, dar in acelasi timp un mare deget in jos pentru ca ii judeci pe cei care o fac, la urma urmei din punct de vedere biologic suntem omivor… don`t be so judgemental. Peace and love! 🙂

        Jony 29 aprilie 2014 23:07 Răspunde
  • ai dreptate Simona. absolut toti vegetarienii pe care ii cunosc sint si filosofi si nutrionisti si eu-stiu-cel-bine.
    fitzele le vor trece. si ii anunt pe raw-vegani ca ar trebui sa-si faca analizele la fiecare 2-3 luni. 🙂 vocea experientei!!! reveniti-va!

    iana 3 iunie 2012 21:27 Răspunde
  • Sint de acord cu logica argumentarilor in favoarea alimentatiei complete si complexe.
    Intr-adevar,nici o medicina sanatoasa nu a demonstrat si nu recomanda vegetarienismul ca mod exclusiv de hranire,de prelungire a vietii.

    Tot referitor la aceasta tema ,amintesc ca nici religia crestina nu cere interdictia permanenta sau totala a mincarurilor de origine animala;mai mult ,se acorda dezlegare persoanelor cu probleme de sanatate de la postul strict vegetal.

    Lili 3 iunie 2012 21:31 Răspunde
  • @Ati: eu unul cunosc foarte bine filmul FoodInc si pot sa iti spun ca acolo nu se face nici macar o secunda apologia vegetarianismului (nici macar un indemn cat de mic la a nu mai consuma carne). Hai sa nu facem confuzii: in filmele alea se prezinta porcariile facute de marile corporatii producatoare de alimente! E cu totul si cu totul alta mancare de… carne. 🙂

    Doru 3 iunie 2012 21:37 Răspunde
  • Cel mai drăguţ mi se pare cînd zici (nu doar o dată) că medicina susţine mîncatul cărnii „repet, orice doctor va poate confirma ca sunt vitale”. Aşa au fost şi fumatul, şi Pepsi: recomandate călduros de medici. Fumatul calma nervii şi înmuia migrenele. Pepsi conţine pepsină, o enzimă care ajută digestiei. Acum cică-s nocive. Pe cine să mai crezi?! Nu mai lua de bune părerile tagmei medicale. Se schimbă de la un an la altul, după cum sunt sigură c-ai observat şi tu.

    April 3 iunie 2012 21:38 Răspunde
  • Simona, eu chiar credeam că voi găsi în această postare ceva care să mă facă să mai pun vreodată carne în gură. În schimb trag concluzia că te-a călcat cineva pe bătături şi că îţi verşi năduful online. E dezamăgitor. Să combaţi oaemnei, argumente şi convingeri aşa la mişto, fără să ai, de fapt, vreun mesaj de transmis.

    Ana 3 iunie 2012 21:42 Răspunde
  • Ana… asa e. Daca n-am nimic de transmis, transmite tu ceva fabulos! 🙂

    Simona Catrina 3 iunie 2012 23:02 Răspunde
  • April, dar de care „tagma” sa tin cont? Chiar mergem dupa un instinct, dupa hazard? Tu cand ai o suferinta unde te duci, la vraci?

    Simona Catrina 3 iunie 2012 23:04 Răspunde
  • Ce spuneti de incisivii cu care ne-a inzestrat Tata? Sunt pentru stevie?? Cred ca daca nu am fi avut nevoie de ei, nu i-am fi avut :)))

    Beti 3 iunie 2012 23:04 Răspunde
    • Incisivii s-au dezvoltat de-a lungul generatiilor. Dentitia omului este pentru rupt si mestecat. Maselele noastre sunt plate pentru a marunti alimentele, nu au creste ca cele ale carnivorelor, care doar sfasie carnea si o inghit nemestecata. Sistemul nostru digestiv este diferit de cel al carnivorelor. Dintre toate fiintele de pe pamant cu ce animal semanam mai mult la dentitie? Cu un carnivor (de exemplu un caine care are incisivi foarte bine dezvoltati si masele cu creste) sau cu o frugivora(adica maimuta)?

      Cristina 30 decembrie 2012 18:50 Răspunde
      • Maimutele nu mannaca doar fructe ci mai mananca si seminte, flori, nuci,frunze, oua si animale mici. Nu refuza carnea atunci cand se intampla sa prinda pasari sau animale mici, dar asta nu inseamna ca mananca in fiecare zi carne cum nici noi nu ar trebui sa facem exces de carne. in ceea ce priveste lactatele, noi pierdem enzimele necesare digerarii corecte a acestora de pe la varsta de 3 ani. asta inseamna ca dintr-un aliment foarte sanatos (ma refer aici la laptele uman pentru specia umana) devine unul nociv. Lacotbacilii din lapte transforma glucoza dar si fructoza in acid lactic. noi consumam alimente care contin glucoza si/sau fructoza pentru a avea energie iar transformarea lor in acid se numeste fermentatie. acizii nu sunt sanatosi. Microflora intestinala se autoregleaza in functie de alimentele pe care le consumam. Concluzia este ca oamenii, odata intarcati nu mai trebuie sa consume lactate, cu atat mai putin laptele altor specii care nu este ca si cel uman. in rest putina carne de pasare din cand in cand eu zic ca nu strica. Problema este ca pasarile din ferme sunt vaccinate deci si carnea lor va contine mercur si aluminiu, primesc antibiotice deci si carnea va avea urme de antibiotic si primesc 50% din ratie soia deci carnea lor va avea exces de acid uric (acidul uric provine din metabolizarea proteinelor animale/vegetale) si mai contine si pesticide intrucat furajele sunt tratate cu pesticide. concluzia este ca aceasta carne provenita de la pasarile de ferma este toxica prin aceste chimicale si metale. acestea ne pot imbolnavi grav, in timp. cel mai corect si sanatos este sa consumam pasari din gradina de la tara, nevaccinate si fara antibiotice si pesticide. sa nu facem insa exces de carne.

        Adi 24 august 2015 16:20 Răspunde
  • Xyz, Bubu, Ati, Ecaterina, Liliana, Cristina, Marina, Iana, Lili, Doru, Beti, va multumesc, imi confirmati ca subiectul vegetarianismului va face acid si bule mult timp de-acum inainte! Interesant ceea ce spuneti… Eu n-am spus ca sunt impotriva vegetarienilor, ci impotriva practicii in sine (asta insemnand ca n-o agreez pentru mine si ai mei, nu ca ma bag in viata altora). Hai ca mai combatem 😀

    Simona Catrina 3 iunie 2012 23:07 Răspunde
  • Ca o carnivora ce sunt …ce sa-i faci, imi place carnea, in special friptanele de porc daca se poate si, nu cel din supermarket plin de toate cele, detestand in schimb toate mezelurile fara nici un gust, pot spune ca nu am nimic impotriva vegetarienilor. Din contra … Consider ca este un mod de viata si , nu cred ca ti-a pus cutitul la beregata nici unul dintre ei daca ai indraznit sa nu fii de acord cu ei. Fiecare este liber sa aleaga ceea ce face cu propria lui viata. E loc pentru toata lumea.

    P.S. In privinta medicinei alopate , nu prea sunt de acord cu tine. Din moment ce incepi sa iei pastile cu pumnul, vei ajunge sa iei un alt pumn de pastile pentru efectele adverse ale primelor, ca sa nu mai spunem de calitatea medicilor care ne-au mai ramas in tara , dar, nu-i asa, asta-i alt subiect. Deci pe langa carnita, nu ar strica, sa mai bem cate un ceiut, si, sa mancam niste fructe si legume. Preventia inainte de toate si fara judecati de valoare …uneori strica.

    Liz 3 iunie 2012 23:19 Răspunde
    • Liz, eu asta am si spus: culmea, nu sunt o carnivora inraita, dimpotriva. Mananc legume si fructe cu placere si pot rezista fara carne mult si bine. In ceea ce priveste medicina alopata, scuze, eu n-am gasit solutii alternative la fel de convingatoare. Dar te inteleg si iti respect abordarea…

      Simona Catrina 3 iunie 2012 23:21 Răspunde
  • Am trait si eu dilema asta : sa mananc carne sau sa fiu vegetariana? Am ajuns la concluzia ca un echilibru real in alimentatie este exact ce avem nevoie, si nu obsesiile nutritionale. Simona draga, cred ca aceste curente nutritionale au ratiuni comerciale si in ultimul rand grija fata de sanatate. Mai ramane o optiune, si anume de a alege ce sa mancam dupa cum sitmtim si nu dupa ceea ce ni se recomanda sau comanda si cand spun asta imi amintesc de recomandarile doamnei doctor Mihaela Bilic care ne da voie si ne imbie sa ne hranim dupa pofta inimii, dar cu bun simt. Sper ca imi dai dreptate, Simona!

    AndreeaB 3 iunie 2012 23:25 Răspunde
  • deci faza cu incisivii e cea mai tare:) super dezbaterea si pot spune un singur lucru,am si eu cunostinte care mi au spus ca tre sa renunt sa mananc carne ca sa slabesc:)))),ca e cancerigena ca stanga dreapta…m au inervat shi m au facit sa ma simt ultimul om de pe tera ,gen RUSINEEEE ca mananci carne cum iti permiti???intradevar singurul adevar ,cred eu e cu carnea de porc , ca nu e sanatoasa ,dar in rest? unde i crima? da frate sunt un animal carnivor si asa o sa mor…ma gandesc acum nu stiu cate mii de ani se facea chimioterapie pt cancer? cred ca da ca altfel nu mi explic faptul ca am evoluat si supravietuit in secole ,caci din cate stiu eu acum cateva mii de ani nu exista TOFU :))))

    mariam maria 3 iunie 2012 23:34 Răspunde
    • Mariam Maria, misto abordare, mi-ai razbunat multe ganduri! 😀

      AndreeaB, sigur ca-ti dau dreptate, doar ma cunosti! 😀

      Simona Catrina 4 iunie 2012 0:18 Răspunde
  • Imi cer scuze, dar articolul dvs e nedocumentat. Am intalnit 2 lucruri false si nu am putut continua lectura, desi sunt…omnivora.
    1) Foarte multi nutritionisti recomanda stilul de viata vegetarian (si, ma iertati, tind sa cred mai mult un nutritionist decat stiu eu ce doctor ati consultat dvs, dermatolog, etc)
    2) Exista mii de studii si dovezi stiintifice pro teoria veganilor si nu impotriva lor
    Ce-ar fi sa va documentati inainte de a scrie un articol?
    Fiecare sa isi exprime parerea, dar documentata si fara minciuni!

    Dalia 4 iunie 2012 0:57 Răspunde
    • Dalia, multumesc pentru interventie! Auzi, dar ce-ar fi sa dai un exemplu de teorie solida pro-vegan? Unde scrie ca asta e „calea”? Si, mai presus de orice, ai vorbit vreodata cu vreun medic serios inainte de a-mi contesta afirmatiile? Nu stiu, intrebam si eu… 🙂

      Simona Catrina 4 iunie 2012 0:59 Răspunde
  • Eu am tot respectul pentru oamenii care stiu sa isi asculta instinctele primare! Pentru ca organismul nostru STIE si transmite creierului informatii, care la randul lui „vorbeste” cu noi prin intermediul senzatiilor.Copiii sunt cei mai inteligenti din punctul asta de vedere, chiar si atunci cand sunt bombardati cu reclame tentante sau obligati sa manance doar ce cred parintii ca este sanatos. Nu intamplator gravidele au diverse pofte,sau isi schimba obiceiurile alimentare pe parcursul sarcinii.
    In ceea ce le priveste pe cucoanele care polueaza planeta ca sa mearga 2 statii pana la mall de unde sa-si achizitioneze produse bio sau nutret ” sanatos”, astea sa ne mai slabeasca! Nu cred in teoriile lor decat daca le vad renuntand la viata usoara ca sa se mute la tara si sa-si rareasca singure rasadurile de morcovi 🙂 Am si eu una in familie, care detine in exclusivitate adevarul absolut si care sustine ca laptele e otravitor, branza e un blestem, iar carnea e mai rea decat muscatura de cobra. Dar cred ca ne spune toate astea doar ca sa nu ne atingem de nimic si sa manance ea tot 😀 Eu cunosc vegetarieni care sunt mereu raciti, au toate alergiile posibile, toate bolile pamantului, sunt homofobi si urasc animalele pentru ca nu se spala cu gel de dus. Ah, si mai stiu vreo 6-7 care dupa cateva luni de cura vegetariena au trecut pe citostatice, iar doctorul le-a spus de ce : schimbarea brusca a obiceiurilor alimentare pe o perioada mai mare de o luna este cea mai stresanta situatie la care iti poti supune organismul, iar dupa 35 de ani poate avea repercursiuni de cosmar.Iar putorile care nu mai au chef sa gateasca, pentru ca le miroase parul a prajeala, isi hranesc plozii cu suplimente alimentare fara sa se intrebe de ce sunt apatici, obositi, galbeni, fara pic de muschi pe ei iar mai tarziu traiesc, se comporta si gandesc exact asa cum se hranesc: ca ierbivorele.Dar psihologia unui carnasier e mai periculoasa, e adevarat…

    mitza baston 4 iunie 2012 1:29 Răspunde
    • Problema ii ca totusi noi suntem putin mai evoluati, avem o constinta mult mai dezvoltata decat a celorlalte animale, sau cel putin asa ne place sa credem… Dar ne-a fost bagat in cap ca animalele nu au constinta, sentimente… Toate animalele au sentimente, constinta, fiecare la propiul nivel, dar au… Si repet nu am nimic cu cei ce manca carne. Si eu o fac. Dar incerc sa o fac cat mai rar… Oricum ideea ii, da suntem omnivori, dar noi am ajuns sa mancam, sa vanam pentru piele sau mai stiu eu ce trofee. Ne mancam chiar si intre noi… Si canibalii ii respecti? Si ei isi asculta cea ce zici tu ca-i instinctul… Si inca ceva noi oamenii nu mai stim care ne sunt instinctele primare, daca le mai avem… spunemi-le tu, dar instinctele primare nu cele induse social… Peace and love! 🙂

      Jony 29 aprilie 2014 23:30 Răspunde
      • Probabil unul din instictele noastre primare este iubire… Gandeste-te de ce are cel mai mult nevoie un copil mic, in afara de a fi hranit? Pace! 🙂

        Jony 29 aprilie 2014 23:40 Răspunde
  • ….. am ajuns sa am convingerea ca nimic dus la extrem nu e bun. Interesant este ca cei mai multi dintre inteleptii lumii, cei pe care noi muritorii de rand ii ascultam .. doar cand spun ceva ce ne place, militeaza pentru ‘echilibru’. Nici un medic sanatos la cap nu ar recomanda regim vegetarian pentru copii (doar poate in cazuri exceptionale). Interesant este ca eu personal nu am avut niciodata dorinta de a indopa cu carne un vegetarian si nici nu ma pot blama stilul de viata ales in schim toti veghetarieni intalniti au incercat sa ma faca sa renunt la carne.

    monica 4 iunie 2012 3:59 Răspunde
  • sunt vegetariana de 12 ani si am ales sa mananc vegan acum un an- in toata aceasta perioada m-am simtit excelent, nici macar raceala nu fac iarna, nu iau niciun fel de pastile si niciun fel de suplimente asa ca as aprecia teribil sa fiu lasata in pace sa mananc ce am eu chef atata vreme cat nu am „propovaduit” nimanui stilul meu alimentar. DA, cred ca este FOARTE BUN pentru mine deoarece sunt sanatoasa si ma simt bine, deci scutiti-ma va rog cu comentarii ca o sa dezvolt nu stiu ce carente si lasati-ma in pace, ca nici eu nu va spun voua ce sa mancati.
    Si, ca sa fie clar, NU MI-E POFTA DE CARNE,chiar daca prietenii mei mananca langa mine gratare, fripturi, mici samd.
    asa ca lasati-ma, va rog, in pace cu comentarii de genul „nu e bine” „o sa-ti cada parul” „toata mea mananca carne” „asa ne-a lasat Dumnezeu” „o sa dezvolti carente’ „nu pot sa te inteleg” „da’ tu ce religie esti?” „de unde-ti iei proteinele/calciul/etc” asa cum si eu va las sa va tihneasca de mancarea voastra, indiferent de ce contine!

    Giorgiana 4 iunie 2012 6:48 Răspunde
    • am fost si eu vegana timp de 7 luni insa nu am mai vrut sa continui. Parul s-a subtiat foarte mult si a cazut cam jumatate. acum este foarte rar si casant. unghiile sunt foarte subtiri, smaltul dintilor s-a tocit si nu mai pot sa consum fructe deoarece acidul citric imi da dureri de dinti, masa musculara a scazut extrem de mult. acestea au fost dezavantajele si m-am gandit ca at fi bine sa incep sa mananc si carne de pasare crescuta la curte, din cand in cand ( o data sau de 2 ori pe sapt). m-am saturat de soia, mazare, fasole, orez, mei, cereale, seminte si nuci. cred totusi ca si omnivor echilibrat ar trebui sa consume sucuri de legume, vlastari, germeni si verdeturi chiar daca mai consuma si carne uneori.
      avantajele au fost ca nu am mai racit deloc desi am stat langa persoane foarte gripate iar inainte eram prima care raceam. Oricum acum nu mai consum deloc dulciuri, mezeluri sau alimente procesate, cumparate si pline de E-uri ci multe sucuri de legume. Deci se poate sa traim sanatos chiar daca consumam carne slaba de pasare sanatoasa, nu plina de mercur si aluminiu (din vaccinuri), antibiotice si pesticide si proteine asa cum sunt cele de la ferma.

      Adi 24 august 2015 16:37 Răspunde
  • Mi se pare o aberatie, sa spui ca nu trebuie sa obligi copilul la o alimentatie anume.
    Mai bine vorbesteedespre parintii care nu da fructe si zarzavaturi la copii, nu de cei care le da. Am cunoscut aici copii la 7 ani care nu stiau ce e o rosie, credeau ca rosia e bulionul lui din cutie care il puna maicasa in paste!
    Cand te duci la fructe, chiar ieri s-a intamplat. O mama se vaita ca copilul de 6 ani, nu mananca fructe, dar nu stie ce e ca nu le probeaza! Pai dar a cui e vina ca un copil nu stie ce e o fructa sau un zarzavat!

    De ce botezati copii cand sunt mici! De ce nu-i lasati sa ajunga la o varsta in care sa-si aleaga cursul vieti! (O mica paranteza)

    Sunt a 4ª generatie in familia mea care nu consuma carne si nu sunt anemica, nu am probleme de sanatate. Copiii mei nu cunosc pediatrul lor si au 15 si respectiv 10 ani. Colegi lor au virusi mai tot timpul si lipsesc de la scoala. Ai mei niciodata. Oare de ce?

    Eu nu sacai, si nu am sacait niciodata pe cineva care consuma carne. Fiecare face ce doreste cu viata lui.

    Daca ti se pare jignitor ca cineva face ceea ce tu ai facut aici? Tu, te-ai coborat la acelas nivel.
    Sau poate ai dorit sa atragi public…

    Daniela 4 iunie 2012 7:07 Răspunde
  • O distinsa doamna nutritionist, care a fost invitata la Damen Tango (mi-e si frica sa-i scriu aici numele, sa nu se apuce unuii-altii sa o injure, ca nu mi-ar placea!) explica in cartile ei, cu infinit bun-simt, ca fiecare aliment isi are rostul. Inclusiv carnea! Ba chiar mult blamata carne de porc. Iar eu ii acord credit, pentru ca i-am citit cartile, i-am urmat sfaturile si am constatat ca spusele ei nu-s vorbe-n vant.

    Nu sunt o carnivora, desi mi se intampla uneori ca, atunci cand mananc in oras, sa comand mancaruri sanatoase care sa aiba, NEAPARAT, niscaiva carne… DAR nici eu nu inteleg vehementa cu care vegetarienii incearca sa impuna celorlalti stilul lor de viata. Parca s-ar afla intr-o continua cruciada. Iar a-ti hrani copilul vaduvindu-l de unele alimente mi se pare curat mestesug de tampenie.

    ioana 4 iunie 2012 8:02 Răspunde
  • principalul aliment recomandat in cazul bolnavilor de ficat ,pentru refacerea acestuia ,este carnea(pui,vita,peste),datorita proteinelor pe care le contine.Oare de ce nu spanacul si mazarea?…ma intreb eu…in rest..fiecare dupa cum i-l taie bibilica,dar macar vezi-ti de buruienile tale fara sa trambitezi prea mult..

    adina 4 iunie 2012 9:41 Răspunde
  • Vedeti voi, atunci cand m-am nascut, prin anii ’70, cred ca era oarecum mai firesc decat e azi ca parintii mei sa considere ca au un copil anormal. Eu am refuzat carnea pana pe la 4 ani si ceva, cand au reusit, printr-o groaza de tertipuri, sa mi-o introduca in alimentatie. Reusind asta, au reusit sa-mi schimbe metabolismul, sistemul imunitar, nevoile si, mai mult decat atat, gustul. De la 5 ani si pana la 30 mancarea a fost pentru mine un cosmar. Si nici macar nu stiam de ce. Oriunde te duceai nu aveai ce sa mananci. Ajunsesem sa mananc preponderent covrigi pentru ca in mintea mea mancarea era ceva ce trebuie sa existe si atat. Pana m-am imbolnavit. Primul lucru pe care a trebuit sa-l fac (de la medic zicere) a fost un regim alimentar fara carne. A fost cumplit de greu atunci sa-mi fac un obicei alimentar, apoi am descoperit ca imi place sa mananc. Doua luni mai tarziu, dupa ce s-a dat cu fundul de pamanant de cateva ori pentru ca de Pasti am mancat doar salate, mama mi-a marturisit ce stiam, probabil, la nivel subconstient, dar nu la nivel constient: ca m-am nascut „anormala”. Efectul ultimilor ani a fost ca m-am insanatosit, am 3 dureri de cap pe an in loc de 4 pe saptamana, am reusit sa ma ingras cateva kg (pentru ca intotdeauna am fost sub greutate) si sa am un organism care functioneaza la parametri normali. In jurul meu toata lumea mananca de toate. Nu voi incerca niciodata sa conving pe nimeni sa elimine carnea din alimentatie, dar e o aberatie sa incerce cineva sa ma convinga ca am nevoie de ea cata vreme nu am. Proteinele alea vitale exista in seminte si nuci, exista in oua si branzeturi. Pentru cei ce vor sa traiasca asa. Pentru ceilalti, exista in carne.

    Avem cu totii libertatea de a alege, nu inteleg nebunia asta care va face sa considerati ca vegetarienii sunt niste fanatici. Eu nu sunt fanatica, sunt un om normal ca si voi, chiar daca normalitatea mea e diferita de a voastra.

    Iar copiii aleg, Simona! Eu am ales! Dar am avut niste parinti care n-au stiut sa-mi respecte alegerea, pe principiul a ceea ce scrii tu. E pacat, crede-ma! Regimul de viata e o alegere! Invatati sa va respectati semenii, indiferent ca sunt vegetarieni sau omnivori! Nu e treaba nimanui ce mananca celalalt. Treaba mea e ce mananc eu, nu voi. La fel si invers!

    Zi buna sa aveti, cu salate sau fripturi, fiecare dupa pofta inimii!

    Diana 4 iunie 2012 10:07 Răspunde
    • Diana… exact asta era ideea, fiecare alege. Asta nu inseamna ca n-avem voie sa spunem de care parte a controversei ne aflam. 🙂

      Simona Catrina 4 iunie 2012 11:15 Răspunde
  • Oare de ce am fost dotati cu canini???

    Nora 4 iunie 2012 10:58 Răspunde
    • Simplu! Ca sfasiem cu salbaticie carnea cruda a antilopei pe care fiecare dintre noi o vaneaza pentru masa de pranz. Dar stai ca am uitat, omul este inteligent si nu trebuie sa vaneze in felul asta. Ca sa sfasiem cu delicatete carnea prajita a gainii din supermarket.
      Eu zic sa incepem un razboi de exterminare a celor care nu consuma carne. Asta-i chiar culmea. Auzi tu… sa nu manance carne. Astia nu merita sa traiasca. Sa scapam lumea de vegetarienii astia fanatici. Sunt un pericol pentru omenire. Moarte lor! :))))

      Just 27 octombrie 2015 2:09 Răspunde
  • „Orice doctor” e cam hazardat din partea ta.
    Poti sa arunci un ochi pe http://www.eatright.org/about/content.aspx?id=8357 dar bineinteles ca aceasta sursa de informatie nu va fi credibila pentru ca esti prea pornita pe acest subiect.

    Desi consum carne, eu ii inteleg pe cei care aleg sa nu manance carne, si pe cei care aleg sa nu foloseasca deloc produse animale.
    Argumentatia ta: daca noi ii crestem putem sa facem ce vrem cu ei, adica sa ii sacrificam, ca sa ajunga in frigiderele noastre este cel putin puerila.

    O atitudine moderata nu ar strica.
    Habar n-am cum am ajuns aici, articolul tau e destul de slab.

    Andrei Gavrila 4 iunie 2012 11:09 Răspunde
    • Andrei, iar eu habar n-am de ce-ti raspund, daca ai ajuns intamplator aici, probabil n-ai sa mai ajungi a doua oara. Nu e un „articol” pompos, e blogul meu si mi-am exprimat o parere. Tu ai ideile tale, eu le am pe ale mele, chiar e atat de greu de priceput? De fapt, nu numai tie iti explic asta, ci tuturor care considera ca sinceritatea mea in legatura cu un subiect controversat e toxica. Faceti, fratilor, ce vreti, eu n-am insptigat la nimic, mi-am expus opinia si atat.

      Simona Catrina 4 iunie 2012 11:14 Răspunde
  • Buna Catrina,

    apropo de teoria solida pro vegana de care vorbeai mai sus, iti recomand „Studiul China” al lui Colin Campbell. Iti inteleg insa reactiile din articol, asa cum inteleg si reactiile celoralti „carnivori”de pe acest forum. Le aveam si eu pana acum 2 ani cand mancam carne ( eram chiar mai pornita decat tine impotriva a tot ce inseamna vegan si mai ales raw vegan). Acum 2 ani si jumatate, pustiul meu a fost diagnosticat cu o boala care nu a cedat la niciun fel de tratament. Mai mult de atat, s-a agravat sub tratament pana cand a ajuns in prag de orbire. Disperata si fara solutii ( am uitat sa mentionez ca am fost la cei mai buni medici din Europa), am urmat sfatul unui coleg care se vindecase de cancer prin dieta raw. Am citit mii de pagini, studii, documentare, testimonials. Am inceput dieta raw vegan mai intai eu, iar pustiul meu m-a copiat. Dupa 5 luni el era complet vindecat ( am uitat sa spun ca am renuntat de tot la medicamente) si este in continuare sanatos. De cand mananc raw vegan , am nevoie doar de 5-6 ore de somn ( inainte dormeam 8), nu mai am starea de oboseala permanenta pe care o aveam inainte, au disparut multe alte probleme (mici) de sanatate pe care le aveam iar nivelul de energie este foarte ridicat.
    Astea fiind spuse, eu cred ca trebuie sa acceptam oamenii asa cum sunt si sa le respectam alegerile, indiferent care sunt acelea.

    Zi buna sa ai

    Cristina 4 iunie 2012 11:25 Răspunde
    • Cristina, ma cheama Simona. Daca vrei sa-mi spui Catrina, atunci macar spune „doamna Catrina”, ca sa sune corect. 🙂

      Simona Catrina 4 iunie 2012 14:20 Răspunde
    • Acesta nu este un comentariu pentru vegani sau vegetarieni! Acesta nu este un comentariu pentru cei ce au dieta mixta! Este doar pentru cei ce vor sa manance sanatos si sa se bucure de ceea ce mananca. Va rog nu comentati, nu ma intereseaza sa fiu aprobat sau negat!!! Incercati sa ajungeti la sursa informatiilor. Voi folosi cat mai putine opinii personale spre deloc…
      In ultima vreme au aparut pe net o gramada de „specialisti” care citeaza surse „savante” din domeniul nutritiei, de acum 70-120 ani. Acestea nu mai sunt valabile. Deasemenea nu sunt adevarate nici studiile moderne necorelate statistic. De ce? Pentru ca corpul uman sufera influente subtile ca de exemplu: da, e adevarat, consumul de hrana animala – carne – duce la cresterea nivelului de hormon IGF-1 si ca urmare se deduce ca se prolifereaza cresterea nivelurilor inflamatorii in organism. Nu este insa asa, corpul nostru raspunde imediat cu inhibitori ai acestui hormon. Eu as denumi-o simplu: imunitate nutritionala. Este mecanismul care ne vindeca, de exemplu, dupa ingerarea accidentala cu apa radioactivata cu poloniu. Daca ati prins ideea va mai spun un singur lucru si va las sa cititi mai jos: am vazut ca cineva comenta mai sus ca proprietara acestui blog ar fi murit si ca asta se presupune ca s-ar fi intamplat pentru ca nu era vegana sau vegetariana. Apoi cineva a spus ca e a-4-a generatie de vegetarieni si ca sunt extrem de sanatosi. Acestea sunt generalizari si nu trebuiesc luate in calcul! Altceva ar fi fost daca 100 de proprietari de bloguri, carnivori sau omnivori, convinsi, ar fi murit din acest motiv. Si asta conform principiului statistic mai sus mentionat. Sau daca un sat intreg sau o regiune aflata la a 4-a generatie de vegani ar fi sanatosi tu. Sper ca ati prins ideea! Deocamdata se stie ca dieta mediteraniana, pe langa cea nordica sau japoneza, duc la o viata lunga si sanatoasa! De vreo populatie vegana nu a auzit inca nimeni, longeviva sau nu …!
      Studiu: Vegetarienii, mai puţin sănătoşi decât consumatorii de carne. Riscuri ridicate de cancer, alergii şi probleme de sănătate mintală. „Vegetarienii sunt mai puţin sănătoşi decât consumatorii de carne“ este concluzia unui studiu controversat, în ciuda faptului că beau mai puţin, fumează mai puţin şi sunt mai activi fizic decât omologii lor carnivori. Un studiu realizat de Universitatea de Medicină din Graz, Austria, a arătat că dieta vegetariană, caracterizată printr-un consum redus de grăsimi saturate şi colesterol, datorită unui consum mai mare de fructe, legume şi produse din cereale integrale, pare să prezinte riscuri ridicate de cancer, alergii şi probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia şi anxietatea. Studiul a folosit date din „Austrian Health Interview Survey“ pentru a examina obiceiurile alimentare şi diferenţele de stil de viaţă dintre mâncătorii de carne şi vegetarieni. Cei 1320 de subiecţi au fost potriviţi în funcţie de vârstă, sexul şi statutul lor socio-economic şi au inclus: 330 de vegetarieni, 330 care au consumat carne, dar şi fructe şi legume, 300 de oameni cu o dietă variată, dar care au mâncat mai puţină carne şi 330 care au consumat carne în cantităţi semnificative. S-a constatat astfel că vegetarienii consumau mai puţin alcool şi aveau indicele de masă corporală mai scăzută, dar aveau o stare de sănătate fizică şi psihică mai slabă, în general.
      https://static.independent.co.uk/s3fs-public/styles/story_medium/public/thumbnails/image/2014/04/03/16/research.jpg
      https://www.independent.co.uk/news/science/vegetarians-are-less-healthy-and-have-a-lower-quality-of-life-than-meateaters-scientists-say-9236340.html
      Dupa cum vedeti, autorii studiului statistic au fost imediat acuzati ca fac propaganda pentru industria carnii, drept urmare acestia s-au „dezis” in felul urmator: „We did find that vegetarians suffer more from certain conditions like asthma, cancer and mental illnesses than people that eat meat as well, but we cannot say what is the cause and what is the effect. There needs to be further study done before this question can be answered.”
      Dieta vegetariana modifica ADN-ul uman, de-a lungul generatiilor, crescand riscul de cancer si boli cardiovasculare – studiu
      Dieta vegetariana pe termen lung poate produce modificari genetice care cresc riscul de boli cardiovasculare si de cancer, releva un studiu recent, citat de The Telegraph. Populatiile care au avut o dieta primara vegetariana timp de mai multe generatii pot transmite generatiilor urmatoare ADN care ii face pe membri susceptibili la inflamatii.
      Cercetatorii americani cred ca mutatia s-a produs pentru a facilita procesul de absorbtie a acizilor grasi din plante in cazul vegetarienilor. Insa stimuleaza si productia de acid arahidonic, despre care se stie ca agraveaza bolile inflamatorii si cancerul. Combinat cu o dieta bogata in uleiuri vegetale – precum uleiul de floarea soarelui – gena mutant transforma rapid acizii grasi in periculosul acid arahidonic.
      Rezultate ar putea contribui la intelegerea unor cercetari anterioare care au constatat ca populatiile vegetariene au o probabilitate cu 40% mai mare decat populatiile care mananca carne sa sufere de cancer colorectal, un rezultat ce nedumereste medicii, in conditiile in care consumul de carne rosie este stiut sa creasca riscul.
      Cercetatorii de la Universitatea Cornell din SUA au comparat sute de genomuri provenind de la o populatie primar vegetariana din Pune, India, cu genomuri preluate de la persoane care mananca in mod obisnuit carne din Kansas (SUA), si au descoperit diferente genetice semnificative.
      „Cei ai caror mostenire genetica provine de la vegetarieni sunt mai suspectibili sa poarte gene care metabolizeaza mai rapid acizii grasi din plante”, a declarat Tom Brenna, profesor de Nutritie Umana la Cornell.
      „In astfel de persoane, uleiurile vegetale vor fi transformate in acid arahidonic, care este pro-inflamator, marind riscul de aparite a inflamatiilor cronice implicate in dezvoltarea bolilor de inima si care exacerbeaza cancerul. Mutatia a aparut in genomul uman in urma cu multa vreme, si a fost dat din generatie in generatie in cadrul familiei umane.”
      Mai mult decat atat, mutatia diminueaza productia de acid gras Omega 3, care protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare.
      Desi este posibil ca mutatia sa nu fi contat atunci cand s-a produs, odata cu revolutia industriala s-a produs o schimbare majora in diete, scazand aportul de Omega 3 – gasit in peste si nuci – si crescand cel de grasimi Omega 6, mai putin sanatoase – gasite in uleiuri vegetale.
      „Modificarea echilibrului dintre Omega 6 si Omeg 3 in dieta ar putea contribui la cresterea cazurilor de boli cronice vazuta in unele tari in curs de dezvoltare”, a adaugat dl. Brenna.
      „Mesajul pentru vegetarieni este simplu. Folositi uleiuri vegetale cu un continut scazut de acid linoleic Omega 6, precum uleiul de masline”.
      Mutatia se numeste rs66698963, si se gaseste in gena FADS2, care controleaza productia de acizi grasi in corp.
      Studii anterioare au aratat ca vegetarianismul si veganismul pot provoca probleme de fertilitate, diminuand numarul de spermatozoizi.
      Un studiu separat de la Universitatea Harvard a constatat, de asemenea, ca o dieta bogata in fructe si legume poate afecta fertilitatea, pentru ca barbatii consuma cantitati mari de pesticide.
      De asemenea, multi vegetarieni au dificultati in a obtine suficiente proteine, fier, vitamina D, vitamina B12 si calciu, care sunt esentiale pentru sanatate. Un studiu a constatat ca vegetarienii au o densitate minerala a oaselor de aproximativ 5% mai mica decat non-vegetarienii.
      Cu toate acestea, alte cercetari sugereaza ca vegertarienii au un risc mai scazut de diabet, atac de cord si obezitate.
      Studiul a fost publicat in jurnalul de specialitate Molecular Biology and Evolution.
      Daca coroborati cele doua studii veti vedea ca au ajuns separat la aceleasi concluzii.
      Cititi si:
      – Studiul China, ce manipulare grosolana!
      http://www.doctorulzilei.ro/cine-credeti-ca-e-mai-sanatos-un-carnivor-sau-un-vegetarian-iata-ce-spun-specialistii/
      – SECRETELE POPOARELOR CARE NU FAC CANCER
      http://www.doctor.info.ro/secretele_popoarelor_care_nu_fac_cancer.html
      – Am fost vegan pentru o lună
      https://eusuntv.ro/am-fost-vegan-pentru-o-luna/
      Ganditi cu creierul vostru! Va doresc o viata fara tutun si alcool, fara stress, cu multa miscare si cu o alimentatie echilibrata.
      Bonus pentru viitoarele mamici cat si pentru viitorii nonagenari sanatosi: dupa ultimele studii atat autismul cat si bolile degenerative ale creierului sunt influentate de flora intestinala, la randul ei influentata de iaurt si branza proaspata, pasteurizata.

      cristinellios 31 iulie 2018 21:02 Răspunde
  • Simona ai exprimat desavarsit opinia tuturor romanilor zdraveni la cap.Practic ai pus pe „hartie”tot ce gandim majoritatea vis-a-vis de comportamentul alimentar.

    hanna 4 iunie 2012 11:32 Răspunde
  • Simone, dar ce acele pitzi care se dau vegetariene cu diploma si isi pun in rama pantofii din piele de crocodil, ce zici? 🙂 pe mine una ma dor toti creierii de atatea fitze vegetariene. nu am intalnit, pana acum, niciun buruienist zdravan la cap. s-au culturalizat toti in materie de legume, dar niciunul nu pare fericit ca patrunjelul e bogat in vitamina C sau ca lamaia e de preferat in locul otetului de mere. am asistat recent la o emisiune cu niste vedete devalorizate de prabusirea proteinelor in fese, dupa cum se vaitau ele. declarau ca din motivul asta au devenit vegetariene, dar nu pierdusera nici 500 de grame. in schimb, vorbeau in limbi straine de bucate verzi importate de ma mir si acum de unde. cred ca trei sferturi din vegetarieni sunt atat de autentici precum geanta vuitton luata din bazar. 🙂

    tania 4 iunie 2012 11:47 Răspunde
  • Studiile de longevitate au aratat ca o dieta predominant vegetariana ajuta.

    Una dintre cele 3 regiuni albastre prezentate de Dan Buettner la TED este vegana. Deci se poate trai foarte bine si fara produse animale.

    Mai multe aici:
    http://www.presentationzen.com/presentationzen/2010/01/presentation-9-ways-to-live-better-longer-happier.html

    Acum eu sunt vegan dar nu sunt de acord cu prozelitismul vegan extrem. Sunt totusi pentru o crestere a constientizarii, pentru o intelegere mai buna a implicatiilor pe care le au alegerile noastre culinare.

    Mark Bittman prezinta mult mai bine decat as putea eu contextul
    http://www.youtube.com/watch?v=5YkNkscBEp0

    Cat despre vegetarianism ca si moda, pentru mine nu este o moda si, personal, nu cred ca este o moda nici la nivel general.

    Compasiunea creste la nivelul planetei si este un fenomen absolut normal sa inceapa sa cuprinda si restul creaturilor.

    Petru 4 iunie 2012 11:50 Răspunde
  • Simona, iertata-mi fie franchetea, cand introduci toti vegetarienii in categora fanatici, nu mi se pare ca vorbesti despre alegere. E dreptul tau sa iti exprimi parerea, mai ales pe un blog personal, dar nu ai dreptul, ca nimeni altcineva, sa ti-o impui. Si mai ales sa jignesti. Iar tonul discutiei e despre impunere, nu despre alegere. Iar categorisirea ta e jignitoare. Cel putin mie asa mi-a sunat. Si am vazut in voi toti (cu exceptia catorva) o alta mama a mea, care daca ar avea un copil „anormal” ar decide ca nu are voie sa fie altfel. Eu va doresc doar sa fiti toleranti cu cei din jurul vostru. Si sa va exprimati ca atare. Probabil ca amaratii aia care au devenit „fanatici” au devenit asa pentru ca reactiile celor din jurul lor sunt extreme, se simt atacati si nu stiu cum sa raspunda. Nu toti avem calitati de comunicare la un nivel inalt si nici nu stim, uneori, sa ne exprimam alegerile cu o tonalitate joasa. Atunci apar reactiile de tipul extremist violent. Asta nu inseamna ca vreunul dintre ei greseste sau e dus cu capul. Doar ca alegerile sunt diferite, asa cum e viata. Nu putem fi toti la fel.

    Diana 4 iunie 2012 11:56 Răspunde
  • Erata… contextul despre care vorbeam in comentariul precedent era in alta prezentare TED

    Graham Hill: Why I’m a weekday vegetarian:
    http://www.youtube.com/watch?v=k7sKMj85hDw

    Si argumentele lui Bittman sunt valide si la subiect dar nu e prezentarea la care ma gandeam cand am scris ce am scris. 😉

    Petru 4 iunie 2012 12:02 Răspunde
  • Apropo de canini, majoritatea maimutelor (specia cea mai apropiata de a noastra) sunt vegetariene, iar dantura noastra demonstreaza clar carei folosinte ii este destinata: nu posedam decat putini dinti de carnivore, caninii, si acestia atrofiati; incisivii si molarii sunt destinati taierii si mestecarii de alimente de provenienta vegetala.:)

    Carmen 4 iunie 2012 12:05 Răspunde
  • Diana, tu chiar ai pus punctul sub semnul intrebarii. stii cati oameni au devenit vegetarieni, doar pentru a fi consacrati ca sunt… ALTFEL ? Zeci. Sa vrei sa fii altfel si pentru asta sa ajungi vegetarian imi pare ditamai fatzarnicia. daca pese 50% din vegetariene provin din lumea pitzipoancelor, nu-i asta o demonstratie a unei crize de identitate?

    tania 4 iunie 2012 12:05 Răspunde
  • Tania, nu cunoasc nici o pitzipoanca, deci habar n-am daca sunt sau nu vegetariene. Nu urmaresc can-can si nici emisiuni de divertisment de nici un fel. Nu le cunosc nici dupa fata, nici dupa nume. Eu ma stiu pe mine. Si in jurul meu, cu o singura exceptie, sunt numai carnivori. Dar nu ne jignim, nu ne suparam si nici nu ne contram. Daca ajungem la masa impreuna facem in asa fel incat toata lumea sa aiba ce manca, dupa preferinte si ne respectam reciproc. Nimeni nu detine adevarul absolut. Dar cu totii facem alegeri potrivite cu noi. Ca unii o fac din fatarnicie, habar n-am. Nu e cazul meu. Dar nici nu e ok sa il arati cu degetul pe cel care e diferit de tine doar pentru ca e diferit sau sa crezi ca tine mortis sa fie diferite si nu are prin ce decat prin adoptarea unui regim vegetarian. Eu nu spun decat ca e bine sa comunicam moderat, pastrandu-ne convingerile.

    Diana 4 iunie 2012 12:24 Răspunde
  • Argumentat stiintific:
    „Maxilarul omului poate fi mişcat pe orizontală ca şi maxilarul rumegătoarelor, şi nu pe verticală ca maxilarul animalelor de pradă.
    Carnivorele au un tub digestiv echivalent cu de 4 la 5 ori lungimea corpului lor. De n-ar fi aşa, reziduurile intestinale ale alimentaţiei cu carne care se descompun şi putrezesc cu mare uşurinţă în cazul unor intestine foarte lungi întârziind mai mult timp înainte de a fi expulzate, fermentează putrid, dînd naştere intoxicaţiilor intestinale.Intestinele fiinţei umane sunt foarte diferite de acestea, având lungimea de 8 la 10 ori statura omului normal, fapt de o extremă importanţă.Resturile vegetale în intestine (subţire şi colon) nu sunt atât de toxice nici nu putrezesc atât de repede ca produsele din carne….”
    Fiecare om are dreptul de a alege!Respect pe fiecare pentru alegerea de a fi vegetarian sau nu.

    Carmen 4 iunie 2012 12:41 Răspunde
  • denota atunci ca esti un vegetarian pasnic, diana.

    m-ai facut sa zambesc la treaba cum ca in jurul tau sunt numai carnivori. cred ca din cauza tonului mesajului tau, am citit @canibali@, in loc de @carnivori@. 🙂

    tania 4 iunie 2012 13:10 Răspunde
  • Am cunoscut de ceva vreme o persoana atenta la ce mananca. N-avea nimic, in principiu, cu bucatele din carne.
    Expunerea pe care mi-a tinut-o facea referire, evident, la preparatele pe care le gasim in market-uri: pline de toxine, cu aditivi, cu sirop de porumb, cu zahar, coloranti…
    Da, m-am gandit. Are dreptate. Ce sa mai mananci? Involuntar, citind etichetele, pui preparatul inapoi!

    Persoana aceea insa mi-a deschis ochii la altceva: MIROSUL INDIVIZILOR. Stiti ca sunt persoane care miros ingrozitor??? Au o respiratie crunta! Nu neaparat fumatorii!!! Mirosul vine din stomac.
    Ce purtam noi acolo, cine stie?
    Un vegetarian nu miroase, intr-adevar.
    Nu contrazic pe nimeni, nu sunt nici pro, nici contra, eu doar ma gandesc mereu ce purtam inlauntrul nostru!!!

    mika 4 iunie 2012 13:20 Răspunde
    • Sa vezi ce frumos miros tailandezii a ciusca.

      Calin 15 mai 2013 12:13 Răspunde
  • Pentru Diana:
    Stii ca exista alimetatie pe grupe de sange, studiata de dr. Peter J. D’Adamo? Eu am citit oarecum aceste carti, (nu sunt de specialitate!) si am descoperit o groaza de lucruri folositoare.
    Da, alimentele ar trebuie sa ne fie intai medicamente. Eu cred ca nu tolerezi carnea. Doctorul explica in cartile lui legatura dintre alimente si grupa de sange. Am slabit si ma mentin luand in considerare si acest aspect!
    Si la fel exista o legatura intre medicamente si grupa de sange, de aceea apar alergiile la medicamente.

    mika 4 iunie 2012 13:29 Răspunde
  • Tania, da, sunt pasnica in general 🙂 Or fi si niste canibali pe undeva, dar… :)))))
    Mika, da, stiu. Sunt multe lucruri interesante de citit in materie de alimentatie, dar din pacate sunt greu de gasit si sunt respinse de societate destul de mult. Daca va spun ca din 1997 nu am luat nici un medicament decat pentru durerile infernale de cap (care au si disparut intre timp) veti spune ca sunt nebuna sau extremista? 🙂 Sper ca nu. Si m-am mai imbolnavit si eu din cand in cand… Dar exista remedii netoxice, plecand de la alimentatia in sine pana la o groaza de lucruri aflate prin plafaruri. Si, de pilda, la mine, raceala tine, in medie, 1 zi. Spre deosebire de variantele tratate cu medicamente, care ma tineau, in medie, o saptamana… Sigur, ma repet, eu asa traiesc. Fiecare alege pentru el. Nu incerc sa spun ca ce fac eu e bine in general, dar e bine pentru mine, pentru organismul meu.

    Diana 4 iunie 2012 13:44 Răspunde
  • Am citit controversele de mai sus.
    Articolele de presa nu sunt lucrari de doctorat. De cele mai multe ori, atrag atentia asupra unui subiect pe care cel interesat va trebui sa-l aprofundeze.
    Simona vrea pareri despre subiect (tipic pentru un jurnalist!).
    Nu va asteptati la documentatie solida. Un jurnalist nu se specializeaza doi ani ca sa scrie un articol. Poate de aceea unui spun ca este slab documentat. Nu, este la nivel de divertisment.
    Am asistat de multe ori la discutii intre ingineri care injurau jurnalistii de mama focului. Da, ei sunt specializati pe lucruri foarte concrete, virgula trebuie sa fie precisa pentru ei.
    Dar un articol de divertisment, pe un blog, nu este acelasi lucru. Nu toti sunt ingineri de mare precizie!

    mika 4 iunie 2012 13:49 Răspunde
  • Mika, la ultimul coment, ai dat cu virgula in balta!
    Oricum, faza cu inodorii vegetarieni ai ridicat-o genial de magistral deasupra carnivorilor. Eu iti propun sa te feresti de o revolta carnivora, ca atunci sa vezi divertisment slab documentat. 🙂

    tania 4 iunie 2012 14:11 Răspunde
    • Nu m-am inselat: vegetarienii sau cei pro-vegetarianism sunt mai vehementi si mai activi, precum vedeti! 😀

      Simona Catrina 4 iunie 2012 14:21 Răspunde
  • Tania, eu nu pot sa critic sau sa condamn.
    Sigur fiecare are argumente in care crede, stie el de ce.

    Daca am dat cu virgula in balta, inseamna ca n-am putut sa ma exprim destul de clar. In general, oamenii care fac lucruri concrete ii privesc dubios pe cei care isi dau cu parerea despre orice. Ca sa faci un lucru foarte bine te pregatesti o viata.

    Ori noi ce facem aici? Ne dam cu parerea… 🙂 🙂

    mika 4 iunie 2012 14:18 Răspunde
  • Adica, Mika, trebuie sa ma pregatesc o viata ca sa imi dau seama de ce nu prefer sa fiu vegetariana??????????? :)))) daca e adevarat ce zici, atunci da-mi voie sa-ti spun ca am o respectabila varsta de 80 de ani. :))

    tania 4 iunie 2012 14:27 Răspunde
  • dar cica transimiti gene mai bune daca nu mananci carne/oua/lapte/branza (de la olivia steer)

    ivore 4 iunie 2012 14:32 Răspunde
  • De unde e faza cu „le priveaza copiilor dreptul de a manca carne”? Pai daca acel copil mananca numai ce ii dau parintii(adica doar un meniu vegetarian), el nu mai stie si de carne(doar daca e servit la vreo petrecere, insa, de obicei, ei mananca ce cunosc). Nu il poate priva de ceva ce el nici nu stie ca se poate manca.

    Eu sunt vegetariana de 8 ani. Imi fac analizele 1 data la 6 luni si nu imi lipseste nimic. Nu am fost niciodata bolnava(nici macar racita iarna) si nu mor de foame. Nu stiu daca asta are vreo legatura cu ce mananc sau asa sunt eu. Nu e o moda pentru mine. Pur si simplu ma dezgusta un animal mort.

    P.S: Daca cineva nu stia, orice spus inainte de „dar”, nu reprezinta opinia adevarata a vorbitorului. E doar o amabilitate.

    anda 4 iunie 2012 14:33 Răspunde
  • Vegetarianismul absolutizat poate duce la anemie insa nu si la leucemie(e alta mincare de peste..ca sa zic asa).deci nu mintiti poporu` cu omnivoru ` 🙂

    ciprian 4 iunie 2012 14:46 Răspunde
  • Eu nu sint impotriva consumului de carne eu sint impotriva consumului de carne de la magazin, unde aduc pui crescuti cu hormoni de crestere, cu praf de peste sau cu alte minuni ce fac ouale sa nu mai fie oua si carnea sa nu aibe nici un gust. Nici vegetalele nu sint grozave si ele sint modificate genetic si crescute cu azotati, cu chimicale care le fac sa creasca intr-o zi cat altele in 30… Daca vreti sa mancati sanatos apucati-va de cultivat sau cumparati de la tarani care au produse romanesti netratate chimic.

    Dana 4 iunie 2012 14:48 Răspunde
  • de asta nu se accepta pe wikipedia bloguri obscure, nu au nici o valoare. daca autoarea ar fi citit macat pagina de pe wiki si-ar fi facut o parere; atunci cand scrii un articol trebuie sa te documentezi despre subiect si in nici un caz sa nu te hazardezi daca nu cunosti tema, eu de ex nu as putea scrie niciodata un articol despre economie sau Uniunea Europeana, nu sunt la curent cu chestiile astea

    Luc 4 iunie 2012 15:07 Răspunde
  • Simona Catrina: „Mi se par de-a dreptul criminali parintii care aleg din start, pentru copiii lor, regimuri vegetariene”
    Ce te intereseaza pe tine cu ce-si hranesc parintii copiii, parintii daca asta considera ei ca e mai bine pt copilul lor atunci asta fac, ii hranesc cu ce cred ei de cuviinta, in general parintii nu vor raul copiilor lor si n-ai cum sa te impui tu sau altcineva sa le schimbi lor conceptiile si modul de viata.

    Dana 4 iunie 2012 15:43 Răspunde
  • Wow , asta da articol nervos! Nu sunt si nu cred ca voi putea fi vreodata vegan sau macar lacto-ovo-vegetariana dar cred ca aduci niste argumente destul de subrede referitor la inmultirea controlata in ferme etc. Cred ca ai vrut sa spui inmultire necontrolata si ucidere in masa crasa… Sunt de aceeasi parere ca vegetarienii sunt foarte galagiosi si de multe ori mi se par ca „martorii lui Jehova” si ma refer la faptul ca se tin de tine ca scaiul de lana oii incercand sa te convinga ca ceea ce spun ei e purul adevar. parerea mea e ca se omoara f mult si se arunca tone de carne expirata; asta inseamna ca s-a ucis de placere si nu de foame iar asa ceva nu trebuie tolerat. putem gasi cu totii scuze dar asta nu inseamna ca suntem justificati.
    dar iti inteleg frustrarea. x

    ioana 4 iunie 2012 15:57 Răspunde
  • Citeste cartea „Studiul China” de Colin Campbell; contine studii ft bine documentate cu privire la beneficiile unei alimentatii sarace in proteine de origine animala; si PS- eu consum carne, nu vorbesc de pe pozitia vegetarienilor

    CE 4 iunie 2012 16:45 Răspunde
  • E o lume libera sau cel putin fiecare are dreptul la opiniile si parerile lui personale. Problema incepe atunci cand fiecare din noi incepem sa le expunem facand judecati despre cum ar trebui celalat sa-si traiasca viata. Nu dau doi bani nici pe „militantismul” vegetarian si nici pe ce spui tu. Hai sa nu mai fim gica-contra si sa ne vedem fiecare de ale noastre.

    trei si doi 4 iunie 2012 17:00 Răspunde
    • Va multumesc tuturor pentru interventii (chiar si celor nepoliticosi – ah, ce usor e sa scrii la adapostul anonimatului, nu?), am cam ostenit sa explic rostul acestui material: eu am spus parerea MEA, asa cum si cei care ma contrazic isi spun parerea LOR. Aratati-mi unde e diferenta.
      Dar dincolo de asta, informatiile voastre sunt interesante si am aflat destule lucruri utile, pentru care, iarasi, va multumesc!
      Controversa e lunga si apriga, probabil numai viitorul ne va confirma sau infirma anumite lucruri… 🙂

      Simona Catrina 4 iunie 2012 17:47 Răspunde
  • Multa, multa sanatate Tania. N-am nici jumate’ din varsta ta 🙂 (Daca-mi permiti sa-ti spun pe nume!)

    mika 4 iunie 2012 17:51 Răspunde
  • „Adapostul anonimatului”

    Chiar si sub acest adapost trebuie sa ai ceva concret si documentat de zis, daca vrei sa afli opinii. Nepoliticosi sunt cei care s-au simtit provocati „politicos” de autoarea Simona Catrina :”fanatici, criminali”…
    Dar, vorba ta, informatiile de azi sunt interesante.
    Poate ar trebui sa nu mai acuzi pe nimeni direct!!!! (Poate, zic si eu!)

    mika 4 iunie 2012 17:58 Răspunde
  • Draga Simona, de cativa ani iti citesc cu mare placere articolele, carora le pretuiesc curajul, haiosenia si tinuta. Nu de putine ori m-am simtit despagubita de foarte multe cand am gasit, in scrierile tale , ca si in ale echipei care va alcatuieste revista,bunul simt dublat de talent. Lucruri simple si decente, luminate de inteligenta emotionala, incetau sa mai fie Cenusaresele existentei noastre, unde cuvantul „valori” era pomenit indeobste printre buze tuguiate de botox de catre tot felul de domnisoare decoltate (din orice parte priveai) pana la ovare.
    Iti inteleg si, pe alocuri, impartasesc indignarea, fiindca mi s-a intamplat nu o data sa primesc – fara sa cer, intotdeauna fara sa cer!!! -sfaturi de alimentatie ayurvedica , desi inteleapta era obeza. Sfatuitoarea mea era vegetariana convinsa, agresiva si pisaloaga; nu avea rost sa ii spun ca degeaba nu mananci carne , daca frangi pe genunchi un cozonac de un kil si il faci sa dispara in 10 minute.
    Cu ce nu sunt de acord: cu a milita impotriva militantilor. Cu a te adresa celor din jur de parca ar avea un nivel de inteligenta asemanator cu al tau.Cu a explica – in termeni decenti si nelipsisti de subtilitate, intr-un articol – de ce nu ai vreun catel sau pisica, fiindca traim intr-o zona in care agresivitatea fata de animale nu are nevoie de motive, ci de pretexte. Agresivitatea fata de orice, de altminteri, cauta doar un prilej cat de cat sa fie confirmata.Sunt si subiecte sensibile cu impact mare, zic eu ca risti mai putin acctoand un pic de manierism sau tacand, pur si simplu. Nu ma refer la revista „Tango”, care si-a selectat cititorii, ci la „Adevarul”, are se adreseaza unui public mult mai pestrit.
    Nu in ultimul rand – te rog sa ma ierti – mi se pare ca ai coborat nitelus stacheta.
    Cu mult respect si cu sincera admiratie.

    alina 4 iunie 2012 18:19 Răspunde
  • Scuze pentru greselile de tastare.

    alina 4 iunie 2012 18:22 Răspunde
  • Mika,
    aceeasi Tania m-a atacat si pe mine cu cateva saptamani in urma! Ea nu este in stare (desi, probabil, are o varsta) sa isi exprime pur si simplu un punct de vedere. Tot ceea ce face, este sa citeasca ce scriu altii si sa-i atace pe unii dintre ei.
    Acum sa le luam pe rand:
    1. Simona a exprimat numai un punct de vedere. Deci, nu aruncati cu piatra.
    2. Ca deja a atacat pe unii, este adevarat si poate nu ar fi trebuie sa o faca. Sunt mai multe nunante in articol si poate nu trebuia amestecat un punct de vedere cu un atac la cei care sunt „diferiti„. Am scris, poate, sper sa nu sariti iar in sus.
    3. Cum toata lumea si-a spus punctul de vedere, as dori sa confirm spusele unui medic care afirma ca proteina animala este indispensabila organismului uman si ca nu o gasim nicaieri, decat in carne.
    4. Am incercat si sa fiu vegetarian si am reusit pt 5 luni. Dar, nu pot afirma ca este bine sa ca nu este, desi, repet, am trait experienta si as putea avea un punct de vedere pertinent pt ca vorbesc in cunostiinta de cauza.
    5. Dar, de aici si pana ai ataca pe ceilalti care sunt „diferiti„ (pro sau contra vegetaniarismului) de noi, este deja prea mult.

    sorin 4 iunie 2012 18:48 Răspunde
    • Dupa cate-am citit eu, proteina animala contine doi amino-acizi esentiali care nu se gasesc in proteina de origine vegetala (da, exista si asa ceva, asta numai pentru cei care nu stiu). Cei doi amino-acizi sunt lizina si triptofanul, care se gasesc totusi unul in soia si porumb, iar celalalt in orez.
      Deci cine vrea sa manance buruieni poate s-o faca linistit, ca nu se moare (dupa cum vedem) din lipsa de carne.
      Asta din punctul de vedere al unuia care mananca si carne.

      Calin 15 mai 2013 12:32 Răspunde
  • Stii Sorin, nu consider ca m-a atacat. Cand am spus ca unii se pregatesc o viata pentru a putea realiza lucrurile la nivelul pe care si-l doresc stiu la ce m-am referit. Am cunoscut persoane – putine cei drept- de genul acesta. Desigur, de cele mai multe ori iti zambesc cu ingaduinta decat sa te contrazica. Cand te simt superficial, „te abandoneaza”.

    Dar, discutiile in contradictoriu, cu argumente, sunt ok, daca nu contin si atac la persoana.
    Eu nu pot renunta la carne, sunt o delicata de felul meu, foarte inalta si foarte slaba. Nu aleg cantitate ci CALITATE. Cu masura. Daca exista echilibru totul este ok. Tin si cure pentru detoxifiere, mai iau si cate un supliment.
    De cand am grija cu ce ma alimentez (si cum ma odihnesc) am simtit multe schimbari in bine.

    mika 4 iunie 2012 20:08 Răspunde
  • mika, iti salut simtul umorului. 🙂

    tania 4 iunie 2012 21:22 Răspunde
  • Eu am fost vegetariana 10 ani de zile si apoi vegan alti 10 ani de zile. Din pacate nu am dat prea multa atentie la nutritia corespunzatoare veganilor si am ajuns in spital cu niste carente majore. Acum maninc numai peste, fructe si vegetale si ma simt foarte bine. Sincer, imi pare rau ca nu am putut continua macar cu dieta vegetariana dar asta este.

    ex-veggie 4 iunie 2012 21:32 Răspunde
    • Ex-veggie, wow, ce cariera verde indelungata ai! Iti admir hotararea, cred ca e bine sa stii ce vrei (uneori, eu nu prea stiu…).

      Simona Catrina 4 iunie 2012 21:50 Răspunde
  • Draga Simona,
    te admir de la distanta si te respect, dar acum m-ai dezamagit. Ai scris acest articol fara nici cea mai mica documentare.Cineva mai sus ti-a recomandat sa citesti Studiul China, te rog si eu citeste aceasta carte, este scrisa de un medic renumit, cu ani de experinta in cercetare, nu de un vraci analfabet. Ce are vegetarianismul cu leucemia? Iti respect punctul de vedere si imi doresc sa mai postezi un articol pe acesta tema dupa o documentare temeinica.Acest articol m-a intristat (sunt vegana), m-au durut cuvintele tale pentru ca eu te iubesc si te apreciez, din umbra, de ani de zile.Daca ai nevoie de bibliografie, cu mare drag iti pun la dispozitie cartile mele,cat si alte surse de informare. Albert Enstein, Leonardo Davinci, Horatiu, Kafka,Ovidiu, Pitagora, Seneca,Socrate, Tolstoi, Voltaire, Wagner, Schopenhauer, Newton etc…..au ceva in comun…au fost vegetarieni, cativa chiar vegani.

    Simona 4 iunie 2012 21:35 Răspunde
    • Simona, imi pare rau ca te-am dezamagit… Sa stii, chestia cu leucemia am aflat-o de la o fosta prietena, fosta yoghina convinsa, fosta vegana convinsa, careia doctorii (?!) i-au zis ca are o anemie cumplita si e in pragul leucemiei, dupa doi ani in care nu se atinsese de carne si de nimic animal, de fapt. Poate a fost o neintelegere iar pericolul leucemiei a fost o coincidenta, am sa rectific in text, fiindca nu sunt medic si ai dreptate, nu vreau sa bat campii, am spus si eu ce mi-au spus altii… Voi citi mai mult despre vegetarianism, promit. Probabil ca, intr-adevar, am scris un text impulsiv si imi dau frau parerilor fara sa cunosc toate datele. Multumesc!

      Simona Catrina 4 iunie 2012 21:46 Răspunde
    • In Studiul China se recomanda reducerea consumului de proteine animale nu eliminarea completa din alimentatie.

      Alta Simona 14 mai 2013 13:00 Răspunde
  • Multumesc pentru raspuns si pentru faptul ca mi-ai lasat comentariul sa apara pe site. Adevarul este undeva la mijloc, eu sunt vegana, dar copilul meu si familia mea mananca normal…desi am studiat mult in domeniu, nimeni nu a reusit sa ma convinga ca un regim vegetarian/vegan este benefic pentru un copil, plus ca mi se pare grav sa impun eu cuiva stilul meu de viata. Alegerea trebuie sa fie a fiecaruia.
    Cu drag,
    Simona

    Simona 4 iunie 2012 21:59 Răspunde
  • Eu sunt ca si tine, imi plac muuuult legumele, in special crude, si fructele… nu m-am documentat cine stie ce, dar mananc rar carnea, incerc ca pe aia de porc sa o elimin total. insa mai citesc ce posteaza Ligia Pop si vad acolo exemple de clinici din diverse tari care vindeca boli grave prin raw-veganism. Am avut si un coleg cacre avea o maladie foarte rara si ciudata si acum cativa ani mi se parea ciudat ca nu mai are voie carne si manca doar seminte si alte lucruri… acum s-a vindecat si mananca aproape orice. altii spun ca uneleproteine si zaharul hranesc diverse celule canceroase sau creeaza medii propice pentru asa ceva samd. adevarul o fi el undeva la mijloc..si trebuie totusi sa ne amintim ca stramosii nostri de la tara (majoritatea) mancau carne f rar (cel mult duminica), deci ceva bine le-a facut asta. Oricum trebuie studiata si partea asta cu carnea pe care o mancam, sa incercam sa eliminam toxinele de ex. din ciorbe… romanii mananca prea multe ciorbe, unde vitamine nu mai exsta. iar daca stam sa ne gandim si la ce se mai spune despre cuptorul cu microunde… eu deja m-am speriat de asta…

    Simoniq 4 iunie 2012 23:28 Răspunde
  • 🙂 Era de asteptat sa se iste asemnea reactii. Cat de irascibili suntem!
    Nu stiu ce e bine sa manance fiecare din noi. Poate ar fi dorit sa mancam ce consideram, dar sa nu ne judecam unii pe altii.
    Daca ai timp si curiozitate, poti citi Scrieri (mai exact Talcuirea la Cartea Facerii) a lui Seraphim Rose – un american de o inteligenta sclipitoare, un geniu dupa parerea altora. Vei gasi multe raspunsuri la el; a dat raspuns la aproape toate problemele omului contemporan, dintr-o perspectiva nepatimasa.
    O zi frumoasa sa ai! 🙂

    Cristina 5 iunie 2012 9:28 Răspunde
  • Dr John Snow este cel care in sec al XIX-lea, in plina epidemie de holera in Anglia, a inaintat comunitatii medicale a vremii un raport prin care sugera ca apa pe care oamenii o beau este contaminata. Toti medicii ilustri ai vremii au ironizat aceasta ipoteza deoarece la acea data nu era cunoscuta existenta agentilor patogeni. Avertismentele sale au fost ascultate de unii oameni, in timp ce altii le-au privit ca o „tacaneala” si au urmat unda verde data de medici si au consumat in continuare apa respectiva ducand la o raspandire si mai mare a holerei. Nu vreau sa compar carnea cu apa contaminata a Tamisei.
    Este insa un exemplu despre cum uneori masa comunitatii medicale nu este imbatabila. Si in acest domeniu unele teorii sunt preluate ca atare si greu de zdruncinat. In scolile medicale se pune foarte putin accent pe nutritie, dar chiar si asa sunt tot mai multe voci care trag un semnal de alarma asupra dietei moderne.
    Este adevarat ca atatia ani stramosii nostri au trait bine merci consumand carne. Dar carnea
    aceea era mult diferita de cea disponibila azi. Iar organismele lor nu erau slabite de o serie de alti
    factori (poluare electromagnetica, pesticide, conservanti etc). Deci astazi o dieta vegetariana
    poate fi privita ca fiind mai sanatoasa. Proteina animala este prima eliminata in alimentatia
    bolnavilor de cancer, nu intamplator.
    Sigur, fiecare alege ce crede ca e mai bine intr-o lume in care optiunile sunt din ce in ce mai limitate si mai proaste in privinta hranei. Subiectul e foarte interesant, dar abordarea ma tem ca
    dezamagitoare. Inteleg ca articolul exprima o parere personala, dar maniera in care e scris este
    jignitoare iar exactitatea informatiilor discutabila. Speram la o revenire asupra subiectului mai
    nuantata si mai documentata. Si poate chiar mai eleganta.
    Eu nu sunt vegetariana. Nici macar pro-vegetariana convinsa. Sincer nici nu mai stiu ce e sanatos si bun pentru noi. Inclin sa cred ca riscam mai putin cu legumele. Dar mi se pare periculos sa afirmam ca cei care aleg asta sunt yoghini, fanatici, nebuni, criminali. Cred ca parintii care isi hranesc copiii cu multe mezeluri, cu margarina, cu bauturi carbo-gazoase si cu dulciuri din comert actioneaza cu mult mai iresponsabil decat cei care le ofera o alimentatie lacto-ovo-vegetariana echilibrata.

    Oana 5 iunie 2012 10:21 Răspunde
    • Oana si Anca-Mihaela, ramane valabil ceea ce am scris mai devreme, eu nu dispretuiesc vegetarienii, imi pare rau daca asta e nuanta care tasneste din scrierea mea. Eu am spus doar ca nu sunt de acord cu asta, cred ca sunt doua lucruri diferite. Sau, daca vreti, ii dispretuiesc doar pe cei care incearca sa ma faca sa ma simt prost fiindca sunt fiinta omnivora. Eu cred ca, daca reluati lectura acestui material, lucrurile se mai limpezesc.
      Cred si accept teoriile expuse de unii doctori si oameni de stiinta, vad ca sunteti documentate. Insa, pe de alta parte, si omnivorii pot veni cu declaratii, studii si statistici care arata ca vegetarianismul e o greseala. Deci haideti sa nu ne mai batem in argumente de genul „ala a zis, ala a demonstrat”. Cu totii suntem subiectivi si vedem lucrurile din unghiul nostru, de unde ne-am asezat si de unde ne traim vietisoarele.
      Va respect opinia si sa stiti ca am stiut de cand am postat acest material ca va naste controverse. Este si motivul pentru care am aprobat toate comentariile (cu exceptia a vreo doua, care erau sub plafonul decentei), tocmai fiindca am vrut sa las fiecarui vizitator al blogului meu dreptul la replica, la argumente.
      Eu invat de la voi, chiar invat. Poate ca am sa revin asupra acestui subiect, candva. Ar fi culmea sa fiu vegetariana atunci – in fond, nimic nu e imposibil! 🙂 Sa vezi ce de cenusa am sa-mi torn in cap atunci! 🙂
      PS: As mai sugera sa nu facem analogii dramatice, de genul „bolnavilor de cancer li se recomanda regim vegetarian”, asta e cu totul altceva si stiu ca asa e, si eu as adopta acest regim in caz de Doamne-fereste (mai ales ca, asa cum am spus, nu sunt nici pe departe dependenta de carne, in Top 10-ul preferintelor mele culinare nu e nimic cu carne!). Eu ma refeream la optiunile radicale care n-au nicio legatura cu vreo patologie.

      Simona Catrina 5 iunie 2012 13:11 Răspunde
  • Your message…Simona, daca respecti decizia fiecaruia de a se alimenta asa cum i se pare mai demn, nu iti inteleg pozitia dispretuitoare fata de cei care au ales sa fie vegetarieni. Eu cred ca tu ca si omnivora, te comporti asa cum, zici tu, ca se comporta vegetarienii.
    Ce se intampla? Decizia de a fi vegetarian sau omnivor e ceva foarte personal, ca si religia, deci nu poti conginve de ceva, doar pt ca tie ti-e mai bine asa.
    La fel eu nu cred ca a fi vegetarian este o moda, si daca cineva o alege asa, va trece repede trend-ul :). Fiecare ar trebui sa stie ce tip de alimentatie i se potriveste, alimentele sunt contaminate, atat legumele si fructele, cat si carnea. Ceea ce se intampla cu carnea, este ca animalele cresc in ferme, nu vad lumina zilei, sunt alimentate cu tot felul de porcarii, care vor ajunge in corpul celor care se va hrani cu animalul respectiv.
    Sunt multe aspecte de tinut in seama, vorbim de respectarea mediului ambient, de protectia animalelor si de o forma transparenta la informare.
    Cred ca e bine stiut ca si medicina nu tine cont de persoana in totaliatea ei, se centreaza in afectiunea la nivel local, pe cand medicina holistica vorbeste de om ca si totalitatea relatiilor biologice, chimice, sociale, economice, mentale si lingvistice.
    Ar fi ideal daca am invata sa traim cu diversitatea, in oricare aspect, sa fim toleranti, nu doar in teorie.
    Si sa fim dispusi sa invatam intotdeauna, pt ca ceea ce stie unul nu e adevarul absolut si niciodata nu ne vom opri din a invata.
    Si despre alimentatia copilului, eu cred ca atat in cazul omnivorilor, cat si a vegetarienilor, cei care decid sunt parintii, bineinteles spre binele copiilor. Ceea ce ar trebui mentionat aici este deschiderea spre o educatie unde individului sa-i fie acordata libertatea de a alege, dar in toate aspectele vietii, nu doar alimentatie.
    Cred ca tema se poate aborda din foarte puncte de vedere, si daca am vorbi despre libertatea de a alege, atunci eu nu trebuie sa va conving de nimic, fiecare e bine sa aleaga ceea ce pt oricare motiv i se pare adecvat varstei, constitutiei, tempermentului si bineinteles situatiei si zonei in care traieste.

    Anca-Mihaela 5 iunie 2012 13:02 Răspunde
  • Trebuie sa recunosc ca sunt mandra de „audienta” ta, Simona: comentariile care sunt publicate aici sunt de bun simt majoritatea, cred ca oamenii astia nu sunt cei pe care ai fi in mod normal asa nervoasa 🙂
    Cred ca si tu ar trebui sa fii mandra de tine, pentru oamenii care te citesc. Eu nu as putea spune nimic in plus fata de cei care te-au atentionat ca tonul pe care il folosesti e jignitor pentru cei care au ales regimul asta, si nu de fitza (de altfel, nici nu cred ca pitzipoancele vegetariene despre care se tot vorbeste iti citesc scrierile, asta tot ca un compliment).

    Nu sunt vegetariana, dar sunt in plin proces de a deveni in proportie de 90%, sa raman doar la peste, carnea de pui si, rar, de vita, dar toate controlate (pestele e un mare pacat sa il elimini, in special somonul). Si la ocazii speciale mancam si restul cu masura, ca deh, stiti cum se pregatesc mai ales neamurile pentru vizitele celor dragi 🙂

    Chiar povestea o doamna tare draguta de necazul ei atunci cand vine fiul ei in vizita, cu sotia lui, vegetariana sau chiar vegana convinsa, si ea nu stie ce sa-i pregateasca femeii pentru ca musafira nu mananca deloc cu carne. Gazda nu stie sa gateasca de sarbatoare decat preparate cu carne, in fel si chip, si atunci pe vegetariana o serveste doar cu salate, legume simple. Si pot sa imi imaginez, saraca gospodina dedicata, cat sufera din cauza asta… 🙂

    Anca 5 iunie 2012 15:52 Răspunde
  • Simona…..e parerea ta si o respect. Am fost cu un picior in groapa si cu celalat pe o coaja de banana :)))))) am avut cu 50 de kilograme mai mult decat acuma si varstra biologica era de 70 de ani nu de 25 ca cea din buletin. Acum am 31 in buletin dar nici la 18 nu ma simteam asa BINE. Nici eu nu vreau sa fie prea multi vegani sau vegetarieni. Si doctorii ar vrea sa traiasca, asistentele, groparii, si era sa uit….FARMACISTII!!!!!!!! Dar cel mai mult nu vreau ca tipii cu care concurez la ciclism si la alergarii a devina vegani. De ce? pentru ca eu personal inainte cu o saptamana de concurs..trec pe vegan crudivor 100% (pe astia i-ai uitat) si e o placere sa ”trag” cu ei cot la cot trei sferturi din cursa….iar pe sfarsit ”sa ii salut din mers”cand incep sa sprintez. Am prieteni care isi doresc mult performantele mele dar din pacate recunosc ca omnivorismul e prea dependent pentru ei. Vegetarianismul, veganismul sau veganismul crudivor……necesita o vointa imensa primele 6 luni , pentru ca de zeci de ani felul alimentatiei si-a pus amprenta. In concluzie ”adevarul” meu e adevarat doar pentru mine,,,,,,,Sa iti spun eu ca ceea ce faci tu NU FACI BINE?!? ar fi o chestie mai mult decat ipocrita din partea mea……..Nici eu nu faceam ceea ce fac acuma daca nu era…. MOTIVATIA (un picior in groapa si celalat………:)))))))) Motivatia vine doar daca esti foarte inteligent, si aici ma refer cu cunostinte de biochimie si anatomie ffff avansate, sau daca esti foarte bolnav……. PEACE!!!!!

    Lucian Toma 5 iunie 2012 17:46 Răspunde
  • Simona ai mare dreptate am cunoscut un tip care spunea ca practica regimul vegan din. 1977 daca imi amintesc eu bine.Fara indoiala ca este un fanatic dar am inteles ca e dus cu pluta cand mi-a zis ca nu cumpara nimic gata preparat pentru ca nu e facut de mana lui.Am intrebat de ce si mi-a zis ca tot ce e facut de mana straina contine energie negativa si daca doamne-fereste se imbolnaveste?Sunt vegetariana doar in post in rest traiesc normal.

    dolores velicu 5 iunie 2012 19:30 Răspunde
  • Ai atât de multe lacune în argumentarea ta, încât nu știu de unde să încep. Dar, ca să îmi cunoști poziția, voi menționa că sunt vegetarian.

    Cei care nu mănâncă ouă și lapte poartă denumirea de vegani.

    Problema nu este de sănătate, fiecare organism este diferit, unii pot trăi foarte bine fără carne și unii nu.

    Aici este problema de etică și morală, dacă tot ai citate din Noica, ar trebui să cunoști conceptele.

    Da, poate cu carne trăim mai mult și mai bine. Dar ai tu oare dreptul să sacrifici o rasă animală de dragul bunăstării tale?

    Cu dreptul de a alege, ai dat-o-n bară. Același principiu pe care l-ai aplicat tu poate fi aplicat și la părinții care dau copilului de când e mic carne. De ce?

    În ceea ce privește copilul, tu trebuie să iei decizii pentru el, pentru că nu este capabil să le ia singur. Tu îl educi, de aia este al tău.

    Aici este mai mult o problemă de „normalitate”, pentru că vegetarienii nu-s în majoritate sunt priviți ca niște extratereștri cu trei capete care mănâncă iarbă. Eu iarba doar o fumez, de mâncat, mânânc orice în afară de carne.

    Ne cerem scuze că avem respect pentru alte forme de viață, chit că sunt mai proaste decât noi și că putem face ce vrem cu ele.

    Romanul Cezar spunea odată că puterea unui rege nu stă decizia de a decapita pe cineva, ci în decizia de a ierta, deși ai fi putut să îi iei viața.

    Mai departe, animalele sunt așa multe pentru că oamenii le înmulțesc necontrolat pentru consum. Este o relația între cerere și ofertă.

    Dacă te-njură cineva pe tema asta, ține cont că nu e că nu-ți poți exprima părerea, ci doar că respectivul este cretin.

    Dacă tu n-ai nimic cu vegetarienii cuminți, eu totuși am ceva cu societatea care consideră că a mânca carne este NORMAL. Întotdeauna ai de ales și trebuie să alegi singur, nu să te lași manipulat de mase.

    Cum e proverbul ăla, cu turma.

    Dacă nu ar mai exista consum de carne, nici animalele nu ar mai fi așa multe, nu ar mai fi interes să le crești artificial.

    Pentru cei care zic că s-ar înmulți singure necontrolat, există lanțul trofic. Noțiune de biologie de clasa a 8-a.

    Nu este o chestie de modă, deși admit că sunt unii cretini care se cred mai șmecheri că sunt vegetarieni. Ei sunt proști de la mama natură.

    În rest, este un stil de viață, iar eu tind să cred că este unul mai în armonie cu lumea din jurul nostru.

    Silviu 6 iunie 2012 16:02 Răspunde
  • Ah da, notă de subsol:

    Petru deștepții care fac apel la incisivi și la asta mâncau oamenii dintotdeauna și la evoluția oamenilor…

    Păi voi vă comparați cu Neanderthalul și cu Homo Sapiens? Eu credeam că suntem la un nivel superior, la care avem și inteligență nu doar nevoia strigentă de a ne umple burțile cu ce apucăm.

    Totodată, pe vremurile de care spuneți, bărbații trăgeau femeile de păr pe jos și le rupeau capetele.

    Oare și noi ar trebui să facem la fel? Că doar de aia avem mușchi, ca să batem.

    Îmi este milă de astfel de persoane, nu pentru că suntem în tabere adverse și că mănâncă carne, ci pentru că oferă niște argumente complet aberante.

    Silviu 6 iunie 2012 16:13 Răspunde
  • buna seara, excelent articolul. mi.a mers la suflet. felicitari. ati spus exact si corect ceea ce eu personal cred suta la suta.minunate fructele si legumele,obligatorii in orice regim alimentar, ca si carnea, ouale,laptele,branza. pana medicina va demonstra contrariul,evident!

    simona n. 6 iunie 2012 21:55 Răspunde
  • Silviu, excelent.

    Anca 7 iunie 2012 0:16 Răspunde
  • Simona, spui ca sunt egoisti parintii care isi hranesc pruncii cu verzituri. Dar despre cei care aleg sa dea copiilor pepsi, parizer, felurite bombonele, coloranti si aditivi de toate felurile… Despre ei ce spui? Ti-as propune sa te documentezi foarte bine, apoi sa incerci o perioada sa mananci vegan crud, sa iti faci analizele ( inainte si dupa) si apoi sa mai scrii un articol. Pentru ca abia dupa ce ai o experienta proprie, poti sa fii atat de incisiva si acuzatoare. Parerea mea.

    Ioana 7 iunie 2012 7:13 Răspunde
  • „Audienta” ta vine din faptul ca acest articol neinsemnat si foarte prost scris si deloc argumentat, a fost publicat de cineva pe un forum despre sanatate. Eu fac parte din categoria „sinistra” care te enerveaza cel mai mult, a consumatorilor de ierburi. Daca nu eram vegana, acum as fi fost operata a doua oara si inca as mai fi facut ecografii la fiecare 6 luni. Nu incerc sa conving pe nimeni, eu sunt marturia vie ca un regim vegan e mai bun pentru oamenii care trec printr-o experienta ca a mea. Si daca eu te enervez, poate te enerveaza si Homer, Hipocrate, Confucius, Pitagora, Platon, Francisc de Assisi, Voltaire, Rousseau, Edison, Bernard Shaw, Einstein si multi altii care au fost destul de „fanatici” ca sa fie vegetarieni sau vegani.

    Magda 7 iunie 2012 8:46 Răspunde
    • Magda, eu nu urasc niciun vegan, m-am pronuntat doar impotriva vegetarianismului. Sunt lucruri diferite, asta tine de proprietatea termenilor si a sensului. Cat despre „articol prost scris”, asta nu face decat sa-mi confirme ca esti mai preocupata de ciondaneala impulsiva (nu, nu scriu prost, iarta-ma – n-ai decat sa spui ca scriu prostii, dar nu prost!). A, si ca sa nu uit: eu pe Homer, Pitagora etc nu-i iubesc pentru regimul lor de viata, care-i intereseaza doar pe ei, ci pentru ceea ce ne-au lasat noua, tuturor.

      Simona Catrina 7 iunie 2012 9:32 Răspunde
    • Anca, Lucian, Silviu, Ioana, fara nicio ironie, sunteti primii pe care am sa-i anunt atunci cand ma voi indrepta la randul meu catre vegetarianism. Sper sa n-o fac din cauza vreunei boli grave, dar daca se va intampla si asta, am sa-mi duc crucea. Argumentele voastre sunt demne de luat in seama, admit. Voi reflecta la asta. Va multumesc…

      Simona Catrina 7 iunie 2012 9:34 Răspunde
  • E foarte adevarat ca a devenit o obsesie ce mancam, iar pana la urma viata nu se rezuma la asa ceva. Sunt o fosta vegetariana si am incercat si dieta raw food pt scurt timp de la care am slabit si deci am renuntat. Am ajuns la concluzia ca e mai bine sa nu fii obsedat de ce mananci, dar sa incerci sa mananci ce simti ca iti face bine si iti place(si daca e posibil fara snacksuri la pungi).
    Pt cei care v-ati vindecat de o boala grava sau mai putin grava prin vegan diet sau alte regimuri va felicit, dar va spun si o fraza: ganditi-va ca Dumnezeu va lasa sa mai traiti si nu mancarea bagata in burta.
    Am cunoscut persoane cu leucemie care s-au vindecat mancand carne proaspata de tara, iar pe de alta parte persoane cu cancer care au tinut regimuri stricte si nu au scapat totusi. Doar o parere.

    Lola 7 iunie 2012 11:39 Răspunde
  • Cu articolul asta sau fara, mie tot imi e draga Simona si sunt convinsa ca o sa revina asupra subiectului.O rugam noi, veganii/vegetarienii, carora ne face placere sa o citim. Pentru destindere…..la vârsta de 25 de ani, scriitorul George Bernard Shaw a devenit ve­getarian. El atribuie această schimbare a habitudinilor sale de viaţă unui distih din poemul lui Shelly, „Revolta Islamului”, „Niciodată sânge de pasăre sau bestie/ Nu vor mai fi pentru om un festin”. Istoricii literari atribuie însă azi această schimbare mai degrabă sărăciei, decât poeziei. Dar indiferent ce l-a motivat să înceapă, Shaw va rămâne toată viaţa un adept al vegetaria­nismului şi un băutor de ceai. Mama lui l-a urmat în această decizie, iar mai târziu, când s-a căsătorit, soţia lui a trebuit să ţină şi ea regimul lui strict. Se spune chiar că, atunci când mergea la petreceri unde se mânca şi carne şi se bea vin, îşi lua cu sine propria servitoare, care să-i aducă bucatele la masă, căci n-ar fi mâncat din mâna cuiva care se atinsese de alimentele „carnivorilor”…din Jurnalul National, „Vegetarianul George B. Shaw”.

    Simona 8 iunie 2012 16:01 Răspunde
    • Lumea mai zice si ca GB Shaw era homosexual.
      Nu putem fi perfecti.

      Calin 15 mai 2013 12:51 Răspunde
  • Silviu, tot citind si rascitind zecile de pareri pro si contra subiectului propus de simona (multe dintre ele le-am luat chiar materiale didactice), era cat pe ce sa cred ca tu vei puncta cel mai bine motivatiile unei persoane de a deveni vegetarian. Din pacate, cred ca ai esuat. Inca sper sa gasesc aici un vegetarian convins, care sa-si etaleze aici revelatiile interioare, morale si intelectuale, toate la un loc sanatoase, dobandite pe fondul consumului vegetarian. Cred si acum ca acest stil de viata exclusiv verde nu-l face pe om superior celui omnivor. Spuneam intr-un coment anterior (repetitia e valabilă pentru Sorin, intrucat Mika a demonstrat ca e destul de inteligenta sa inteleaga ce am vrut eu a zice) ca imi repugna discursurile pitzipoancelor care au aflat ca vegetarienii au ei un aer diferit si superior si au zis sa si-l asimileze si ele, in lipsa altor preocupari. Ce este superior la un vegetarian sau la un vegan? Nu am citit nimic convingator aici si spun asta cu riscul de a fi combatuta pana la inverzire. E cineva dintre vegetarienii de aici mai intelept decat era in vremea in care isi arunca pulpa de pui pe gratar?????? Am vazut insirate zecile de nume ale ilustrilor vremii, dar nu am auzit ca autorul comentului respectiv a fost atins de vreun geniu sau sanatate intelectuala. devenim vegetarieni ca asha a fost Kafka???? Nu e asta o fitza? Eu am inteles din aceasta pagina doar ca cei care urmeaza caile vegetarianismului au ajuns sa se culturalizeze. Am vazut aici insirate tot felul de citate din opere care ar trebui sa stea in biblioteca unui om care se respecta, ca este sau nu vegetarian. revenind la ce spui tu, Silviu, cu atata patos, poate ne explici si noua altceva. Cred ca un vegetarian nu trebuie sa injure consumul de carne, ci sa explice de ce face alimentul asta rau corpului si mintii. Pana la noi dezvaluri verzi de pe aici, raman la aprecierea ca vegetarianul se pedepseste, alegand sa inlature consumul obligatoriu de carne alba sau rosie, recomandata si de biserica si de medicina si de geniile mondiale, oricare ar fi ele, vii sau moarte.

    tania 8 iunie 2012 16:02 Răspunde
  • PS. Tot pentru Silviu: De ce crezi ca vegetarianul(cum esti tu adica) este mai in armonie cu lumea din jurul sau?
    Ma gandesc la faptul ca te-ai referit la experienta personala si nu la citatele celebritatilor invocate pe aici.

    tania 8 iunie 2012 16:08 Răspunde
  • Referitor la „ciondaneala impulsiva” a Magdei, despre scriitura ta: ai coborat stacheta. Este o opinie, posibil subiectiva, imi pare rau.Iti citeam articolele, intr-o vreme, cu mare placere. Regimul tau de viata te intereseaza doar pe tine. Pe Homer, Pitagora, la fel. Parca asa spuneai…
    Intr-adevar, scrii bine. Dezamagirea e cu atat mai mare.

    alina 8 iunie 2012 17:18 Răspunde
    • Alina, toti oamenii sunt dezamagiti cand cineva scrie ceva cu care nu sunt de acord sub nicio forma. Iti inteleg dezamagirea si imi pare rau, sincer. Dar am ales onestitatea, URASC ipocriziile si ifosele, precum si afirmatiile dictate de PR-isti. 🙂 Iti multumesc ca ai fost aici… si sper sa mai vii. Poate scriu azi ceva cu care ai sa fii de acord. 🙂

      Simona Catrina 8 iunie 2012 18:15 Răspunde
  • Iti multumesc ca mi-a raspuns, dai dovada de eleganta.
    NU sunt vegetariana.Dintr-un motiv pe care l-ai definit foarte bine – aleg onestitatea.Sunt ocazional carnivora, varianta „light”, dar nu sunt dispusa sa imi atribui ifose puriste, indiferent de „trend’ Mi se pare mai decent sa cedez, uneori, poftelor, decat sa colectionez frustrari. Sunt timisoreanca si in lumea mea mica sunt considerata excentrica si „ciudata” fiindca veghez atent asupra animalelor familiei, in numar de patru: trei motani si o catelusa. Sunt mama unei fete destepte, studenta in Londra, nu este vorba despre instinct matern reprimat. Iti citesc de ani de zile articolele, sunt o gura de aer curat, mostre de bun simt si curaj.M-a dezamagit un articol ala tau in „Adevarul”, despre „pets”, nu prin vreun minus de stil, nu pentru vreo hiba scriitoriceasca, ci pentru un minus de empatie, foarte pagubos pentru rasa noastra mioritica, dornica sa isi exprime defularile in demonstratii de brutalitate care ma lasa masca de fiecare data. Eu fiind condamnata sa fiu vesnic, pesemne, o imbecila rupta de realitate si cu atat mai usor de socat. Nu am pomenit popor care sa urasca mai multa animalele. Chinezii barem le mananca pe toate.De aceea ma „atac” – si asta nu la articolele lui X,Y, de profesie mercenar partial (a)gramat.Tu, Simona, daca nu esti atenta, deschizi – fiindca ai aceasta putere – o usa.Coborand stacheta, nu mai poti controla cine si ce intra pe acolo.
    Acest articol l-a completat nefericit pe cel din „Adevarul”.
    Nu ai nevoie de „acordul ” meu.Sinceritatea – ca orice lucru pretios -nu arata bine cu toptanul. Cu respect sincer.

    alina 9 iunie 2012 0:46 Răspunde
  • http://totb.ro/cum-mancam-in-secolul-21-la-masa-cu-raw-veganii-bucataria-fara-foc-i
    Un articol care foloseste un limbaj decent, nu incrimineaza pe nimeni si are surse de documentare.

    carmen 9 iunie 2012 20:45 Răspunde
  • Ohhhh, Simona, ce de comentarii….o dau o geana peste ele dar mai intai trebuie sa-ti spun ca imi place sinceritatea ta.
    Sunt curioasa daca au aruncat multi cu salata spre tine.
    Pai nu mai bine mergeai tu la vot in loc sa scrii? 🙂
    N-o sa poti multumi mereu toata puzderia de cititori. Multi se simta atacati direct cand citesc un articol despre un subiect asupra caruia dansii si-au format deja o alta opinie.

    Hapi2233 10 iunie 2012 18:07 Răspunde
  • Mno bine, m-am lamurit. Deci articolul ti-a fost publicat pe un site „de sanatate” si de-acolo puzderia de rosii aruncate spre tine.
    Uite, hai sa-ti spun ce ma enerveaza pe mine – trancaneala asta cu „ma simt bine, sunt plin de energie si nu m-am imbolnavit de 12 ani . pentru ca pap vegan”
    Si eu fumez Vogue, mananc de toate dar cu atentie, fundul imi incape in masura 38 iar ultima boala afost eruptia maselei de minte
    E nitel stupid sa te bati cu pumnul in piept ca esti sanatos si vei trai mai mult ca altii (oare cat mai mult?????) sau ca viata ta e mai de calitate doar pentru ca te hranesti cu radacini si scandezi ca lesini cand vezi un animal mort
    Da, stiu, pe mine ma apuca palpitatiile cand vad la Al Jazeera copiii morti din Gaza si Siria, dar…..

    Hapi2233 10 iunie 2012 18:18 Răspunde
    • IN schimb, atunci cand omul s-a facut bine prin schimbarea regimului alimentar, are argumente solide, nu sa arunce cu salata, ci sa spuna ca asa vrea el sa traiasca de acum incolo.

      Fiecare are dreptul la parerea lui si fiecare e liber sa aleaga un stil de viata, indiferent de motive. 🙂

      Calin 15 mai 2013 12:59 Răspunde
      • Fiecare are dreptul la libera alegere… foarte bine zis.

        Mihai 17 aprilie 2014 20:16 Răspunde
  • Si eu sunt impotriva celor care aleg pentru copiii lor un astfel de stil de viata si ma mai deranjeaza si faptul ca in aceasta lume, si la noi, sunt copii care nu au gustat o ciocolata, tot pentru ca parintii au decis ca e nesanatos uitand ca ei au avut o altfel de copilarie. Excesele sunt daunatoare sanatatii, nu echilibrul. Suntem noi o natie snoaba? Snobi sunt peste tot, dar cred ca numai la noi se bat cu pumnul in piept cu asta. Felicitari pentru reportaj!

    Elena 11 iunie 2012 11:51 Răspunde
  • Un documentar care ar trebui vizionat. Ex[plica atat de bine ce se intampla cu animalele si cum se face cresterea lor… Simona, as putea spune ca te provoc sa urmaresti documentarul acesta. Sa ai taria sa il vezi pana la capat si sa ne spui, apoi, daca nu revii asupra frazei urmatoare:
    „Unii au argumente de genul “de ce sa moara animalele ca sa te indopi tu cu carne?”. Animalul sacrificat pentru jambonul tau nici nu s-ar fi nascut daca nu existau omnivorii! Animalele sunt inmultite prin proceduri controlate, in ferme zootehnice. Cine ar mai fi impuiat atatea capatani daca nu erau consumatorii? Noi nu mancam vanat polar sau animale ocrotite de lege! Dar numai papitoii ipocriti confunda fermele de vaci si pui cu jungla amazoniana sau cu drama balenelor albe si a ursilor panda.”

    http://www.maibinefructe.ro/earthlings/

    Ioana 11 iunie 2012 12:59 Răspunde
  • Pe mine ma omoara textul cu „plantele nu simte”. Pe argumentul ca nu ne seamana! Veste proasta: salata percepe diferenta intre Motzart si Gutza, comunica extrasenzorial, are reactii de autoaparare, etc intr-un cuvant este o viata (chiar daca noi n-o intelegem), iar noi muscam din ea DE VIE!
    Vreti sa protejati viata, mancati cat mai putin, nu risipiti hrana, caci pentru ca o fiinta sa traiasca trebuie sa moara zilnic entitati vii.

    tizul 12 iunie 2012 10:20 Răspunde
  • @Titzul- oh, dac’ai şti… Am văzut o salată care se bălăcea de plăcere în balsamico când îi puneam în boxe Motz Art, în timp ce surata ei, pe blatul din bucătărie, se chircea la tânguielile Gutzei.
    Pe firul logicii, de ce n-am face o salată de pir (personajul negativ din naraţiune) şi să lăsăm salata să se fleoşcăie de vie în răsad?
    În fond, de ce n-am crede că şi morcovul are percepţii senzoriale de toată jena atunci când este introdus în mediul în care-l bagă un student la examen?

    Omuldelamunte 13 iunie 2012 9:34 Răspunde
  • lasind toate statisticile la o parte, si mai ales sfatul medicilor vs. „yoghinilor fanatici”, vreau sa relatez o experienta proprie: in fiecare an tin in medie doua luni de sucuri si dieta stricta raw vegan.. in acele doua luni ma simt cel mai bine (cu exceptia primelor 3 zile de foame, dureri de cap si ameteli de la inceput) fizic si mental, din tot anul… mai ales mental, stresul dispare total, devin mult mai zen si intelgatoare cu cei din jur, si pur si simplu nu ma mai preocupa problemele pe care oricum nu le po rezolva – ca de exemplu, situatia sconomica mondiala…
    iar cind e vorba de etica, nu mi se pare mai putin scuzabil (din contra) sa crestem animale cu unicul scop de a le macelarii.. argumentul cum ca animalele pe care le mincam nu s-ar naste, nu e nici macar un argument…
    doar o parere si experienta personala..

    Elfishoara 19 iunie 2012 0:27 Răspunde
    • Intrebare intrebatoare: daca tot te simti mult mai bine, de ce mai revii la alimentatia anterioara?

      Calin 15 mai 2013 13:04 Răspunde
  • Draga Simona, te ador .. pe tine si pe condeiul tau.
    Scrie in Biblie ca „cel care mananca ierburi sa nu-l judece pe acela care nu mananca ierburi”. Dar cand ierbivorii fac din regimul lor un mod de viata public si-l mai transmit fortat si catre copii, e greu sa te abtii.
    Mai ales ca Biblia vorbeste de perioada de post , nicidecum de postul pe viata.

    In regnul animal exista ierbivore si carnivore. La om s-a inventat vegetarianul . Care deci, e ierbivor… deci.
    Revenind la oamenii normali , dar care tin obiceiurile religioase , am un mare debate cu prietena mea buna care obliga copilul sa tina toate posturile religioase din an si asta inca de cand avea 7 sau 8 ani. Pe langa pericolul potential pe care-l poate aduce carentele unor alimente de baza in trupusorul aflat in crestere cred ca si dpdv religios nu este neaparat necesar. Credinta este proprie si personala si nu se transmite de la mama la copil in acest fel, decat in putine cazuri. Oricat de mult ne-am dori noi, de foarte multe ori are efectul bumerang, naste revolte sufletesti transpuse in orgii culinare mai tarziu, cand fetita devine femeie si paraseste casa parinteasca. In plus, credinta inseamna o relatie personala cu Dumnezeu, un suflet pios , plin de empatie fata de semeni. Nu neaparat ritualuri religioase pe care am puterea sa o spun ca sunt duse la extrem de slujitorii bisericii pentru interese pecuniare.
    Inchei spunand ca echilibrul psihic este un must have pentru sanatatea trupeasca si atunci un echilibru in toate e o reteta de urmat. Sigur ca putini pot.
    Numai bine

    nathalie 19 iunie 2012 15:45 Răspunde
  • scuze, pericolul pe care-l poate aduce carentele….

    nathalie 20 iunie 2012 13:29 Răspunde
  • In sfarsit un articol sincer… Eu am o mare problema fata de tinerele sau mai putin tinere mamici care isi cresc micutii-includ aici si nou-nascutii-in dulcele si la moda stil vegetarian, vegan, raw…si alte asemenea. Evident ca modul in care isi creste copilul este ales de fiecare asa cum doreste…dar…eu zic asa: e foarte „usor” sa iti cresti copilul vegan… cand tu esti un adult sanatos crescut cam cu de toate…alimente cam din toate grupele. De fapt este cam iresponsabil…am si eu cunostinte de 30 si ceva de ani proaspete mamici, destul de proaspete vegetariene a caror bebelusi beau soia etc. Spun doar ca au curaj mamicile…si copilasii lor sper sa aiba sanatate! In fond e doar o moda, un trend…Raman la parerea ca un echilibru e mai bun decat o exagerare…si eu iubesc fructele, nu suport morcovii si mananc carne cam o data la 2 zile. Cunosc un medic care mi-a spus pe cand eram insarcinata cu al doilea copil ca acest copil creste in burtica mea cu oua, lapte, carne… proteine….apoi cand va implini 18 ani va putea sa devina si vegetarian…

    ioana 22 iunie 2012 6:56 Răspunde
  • Iata si argumentatia stiintifica – Gerson Therapy Tapes 1,2,3, pentru o alimentatie vegetariana sanatoasa.

    Cris 23 iunie 2012 18:04 Răspunde
  • As avea o singra intrebare de pus celor care critica cu atata vehementa uciderea animalelor in scopul hranirii noastre : Chiar nu aveti nici in vestimentatie vre-un articol din piele de animal? nici incaltaminte, nici genti nici macar o blanita naturala? nici macar o codita de iepuras? sau credeti ca dupa ce sunt jupuite le creste la loc?
    Mentionez ca nu urasc animalele ci chiar le iubesc si detin animale. De mancat mananc atata timp cat nu sunt eu cea care le sacrifica si nu asist la sacrificare. Daca tot nu mancam carne pentru ca ne este mila de animale, sa nu incurajam atunci uciderea lor pentru toate scopurile. ouale si laptele nu presupun nici un sacrificiu.
    bravo Simona!

    Besenyei Veronica 30 iunie 2012 16:54 Răspunde
    • NU..nu am nici incaltaminte si nici articole vestimentare de piele/blana…Ai idee cum sunt ucise acele animale pentru blana lor? Pur si simplu li se ia pielea de vii si sunt lasate asa. Imi pare rau ca parintii mei nu m-au crescut cu un regim strict vegetarian si imi pare rau ca nu am fost educata asa cum eu consider acum ca e normal….Iar animalele crescute pentru oua si lapte sunt sacrificate in final…sunt crescute in conditii jalnice si sunt ucise cu brutalitate.Animalele nu sunt sacrificate numai pt consumul de carne,oua si lapte sau confectionarea de incaltaminte si blanuri din pacate…Nu inteleg de ce se considera multi oameni superiori animalelor cand de fapt…oamenii sunt cei care distrug planeta din egoism , ignoranta si rautate constienta..La ce ne foloseste de fapt ratiunea??

      Irina 16 martie 2013 21:13 Răspunde
  • Buna Simon,

    E adevarat, e bine sa o ardem asa academic intr-o nota superficiala de ridiculizare a vegetarienilor…
    Simona, dupa umila mea parere,in ziua de azi , se poarta o mare batalie in anihilarea libertatilor individuale in special a liberului arbitru. Stiai ca anumite substante chimice ajunse in organism pot produce halucinatii, anumite schimbari de comportament iar cele care se acumuleaza in organism pot produce schimbari iremediabile.
    In acest registru, consider ca analiza ta(sau comentariu), cu tot respectul, este superficiala si o gasesc ca nu face parte nici macar din categoria „glume, bancuri,susanale…” 🙂
    Lumea in care traim nu mai este cea pe care o stiau parintii nostri, iar produsele alimentare, in mare parte dintre ele si in special carnea, nu mai sunt ceea ce ar trebui sa fie decat prin culoarea si forma
    exterioara…
    Liberul arbitru este fara influente chimice din exterior(vezi carnea modificata genetic…) ,poate,este cel mai important element din viata noastra de zi de zi pe acest pamant si poate din viata viitoare…
    As mai avea multe de spus in privinta asta ,daca se mai gaseste cineva interesat…:-)
    Numai bine si multa sanatate.
    Salutari cordiale din Canada.

    florin voda 2 iulie 2012 17:44 Răspunde
  • Da-le cu micu-n ochi si cu friptura-n genunche. Foarte bun articolul. Si foarte corect si adevarat.

    Mi-a luminat ziua.

    Alexandru Okros 5 iulie 2012 11:49 Răspunde
  • te provoc 😀
    pune in patutul unui copil de 1-2 ani un mar si un iepure, daca copilul se va juca cu marul si va mancaiepurele eu revin la regimul omnivor
    dar asta e imposibil sa se intaple
    si iti spun si dc:
    nu este in obiceiul natural al omuluid e a manca animale/carne si mai degraba a manca vegetale :-p

    george bufan 17 iulie 2012 14:45 Răspunde
  • Ca tu nu vrei sa renunti la a consuma cadavre e problema ta, in ceea mai mare parte, dar sa dezinformezi, motivata de atat ura, nu e deloc ok.

    Numarul medicilor care nu numai ca spun ca dieta vegana e sigura si sanatoasa, dar si ei adopta aceasta dieta, este in continua crestere.

    Eliminarea hranei de origine animala este folosita in tratarea si regresarea progresului bolilor cardiovasculare, cancerului si diabetului si nu numai.

    Organizatia mondiala a sanatatii si ONU indeamna catre dieta vegana, pentru ca planeta nu mai poate sustine dieta actuala a lumii vestice, aceasta fiind foarte ineficienta dpdv al resurselor folosite si al poluarii pe care o produce. Dieta vegana este dovedit sustenabila, cea omnivora este dovedit distructiva.

    Se consuma 7.25 kg grane si 9464l apa pentru a produce 0.45 kg carne de vita, in timp ce ZILNIC 18000 copii mor din infometare si peste 2000 din lipsa apei potabile.

    50% din defrisarile din Amazon se realizeaza pentru a face loc fermelor de vaci si furajelor lor. 50-80%din culturile de pe glob ajung hrana pentru animalele pe care le mancam, din lacomie si vanitate, nu necesitate. 50% din capturile de peste ajung hrana pentru animalele de uscat! Vaca a devenit cel mai mare pradator al oceanului!

    Daca vrei detalii, poti sa iti dau, cu cea mai mare placere. Incearca sa te informezi inainte sa publici un text, informatiile tale sunt gresite si alimenteaza niste prejudecati periculoase.

    La Ra 17 iulie 2012 15:18 Răspunde
  • Ha, ha, Simona, imi amintesc intamplator desigur, de o reclama….”Specialistii au descoperit ca……..(Oamenii vor crede tot cand vei incepe fraza cu „specialistii au descoperit ca” )
    Mno, asa si aici 🙂
    Cred ca miroase a ars prajitura mea vegana

    Hapi 18 iulie 2012 16:47 Răspunde
  • Buna
    O sa-ti trimit o carte. Macar sa o frunzaresti Numai bine

    tomiris 19 iulie 2012 10:54 Răspunde
  • Extremele nu sunt niciodata bune oricat ati nega, nici o dieta bazata NUMAI pe vegetale nici una bazata numai pe carne nu sunt sanatoase, asta e la mintea cocosului. Pana si natura iti arata ca ar trebui sa mananci si carne, credeti ca degeaba aveti canini? Stomacul are enzime specializate in digerarea carnii, daca natura vroia ca tu sa nu mananaci carne nu ti-ar fi dat toate acestea. In plus proteinele din carne sunt mult mai consistente si complexe decat cele din plante, deci mai hranitoare. Dar repet, nici o dieta bazata numai pe carne nici numai pe plante nu este buna, ci trebuie consumate amandoua in cantitati moderate.

    dan 26 iulie 2012 14:25 Răspunde
  • A devenit deja o chestiune sensibila…fiecare isi alege stilul de viata dupa cum doreste si crede. Nu se crede nimeni doctor…e vorba de hrana nu de medicamente…cand iei medicamente de capul tau poti fi criticat, nu cand mananci ceea ce vrei. Eu nu incerc sa conving pe nimeni ca regimul meu vegan e mai bun si ca o sa traiesc mai mult, e un lucru in care cred doar eu…doar ca as vrea sa nu fiu privita ca o „sectanta” (dupa cum ar spune unii) pentru asta…ma simt ca in scoala generala si ceilalti copii ii marginalizau pe cei cu religii diferite. Fiecare face ceea ce crede si eu zic ca nu e nici o crima sa mananci legume cand altii mananca fripturi la gratar, mie una mi se face rau doar la miros si chiar nu mi-a fost niciodata pofta de cand am adoptat acest reegim.

    Cat despre copii vegetarieni…e la fel ca si cu religia…de ce iti impun parintii asta? Pentru ca e ceea ce cred ei ca este mai bine pentru ei deci si pentru copilul lor, important e sa nu ii stii intr-un balon de sapun si sa ii lasi sa experimenteze.

    Cosmina 30 iulie 2012 14:39 Răspunde
  • Draga Simona.

    Imi vine sa vomit cand citesc scarba din textul scris de tine. Evident ai avut vreo legatura personala cu cineva, altfel nu imi explic de unde ai atata sila fata de oamenii care decid ca pot supravietui fara sa participe la crimele produse in masa. Poate tu nu ai suflet, nu stiu. Poate nu ai avut animale niciodata si nu ai idee ca puna miscare cerebrala te diferentiaza de ele. Suntem si noi animale. Mancam, dormim si ne reproducem. Dar nu am vrut sa judecat caracterul tau lipsit de eticitate. Nu. Nu injur si ma va infuria profund daca vei sterge acest comentariu.

    Ma amuza si supara ca ai mentionat „toti doctorii”… Pai cum, spune-mi tu mie, ai vorbit tu cu TOTI DOCTORII, care practica medicina in Romania sau in afara, cu TOTI ai discutat si toti ti-au explicat ca e bine sa mananci carne, asa?… Nu e asa. Fiindca cunosc personal doctori care incurajeaza la o dieta vegana. Cunosc un doctor care SINGUR s-a tratat de cancer (intr-adevar o faza incipienta, dar cancer) printr-un regim vegan si rugaciune. Eu nu sunt religioasa, dar presupun ca rugaciunea a folosit ca un fel de autosugestie. Dieta cred ca l-a ajutat enorm. Apoi stiu cat de lung este tractul intestinal la oameni (si aceeasi lungime fata de trunchi o mai au erbivorele!), in schimb carnivorele il au foarte scurt (sa nu putrezeasca cadavrele pe matz poate?).
    Inca imi doresc sa lasi comentariul, fiindca daca il stergi inseamna ca esti incuiata si ignoranta. Vrei numa comentarii de la oameni care aproba ceea ce spui tu. Si atunci, parerea mea ar fi ca scri degeaba.

    Este evident si absolut firesc ca sa existe diferite opinii. Eu sunt vegana si nu am impus nimanui sa fie. Daca mananc in oras precizez ca doresc sa mananc de post, nu fac scandal ca nu au meniu vegetarian. Personal sunt de zeci de ori mai sanatoasa, si evident ca am o dieta echilibrata. oricum faptul ca precizezi PROTEINE in postarea ta denota ca ai putine cunostinte in domeniu. Proteine identicele cu cele din carne gasim in cateva legume sau in diverse combinatii de legume. Intr-adevar exista un element care lipseste dintr-o dieta vegana/vegetariana dar se gaseste supliment pentru asta (vegan). Daca vrei te documentezi, dar nu poti sa scri asa fara putine cunostinte despre un regim pe care cei care il aplica IL CUNOSC si il inteleg si ar avea multe argumente. Dar eu nu vreau sa te conving de nimic. nu imi plac articolele scrise fara baza si fara lipsa de contraargument…

    Sa ai o zi buna si sa digeri cu spor purcelul de la matz!

    Lia 26 august 2012 10:36 Răspunde
  • Desi sunt de acord in ceea ce priveste argumentele de sanatate (practic, nu exista argument de sanatate pentru vegetarianism/veganism), nu pot sa nu remarc cat de, sa zicem, analfabeta etic esti. Se pare ca nu intelegi simpla ideea ca acele animale inmultite controlat sufera adesea torturi cumplite ca sa mancam noi. Suferinta e suferinta, indiferent daca specia e pe cale de disparitie sau nu. Nu este mai justificata suferinta unui porc decat a unui urs polar.

    Andrei 26 august 2012 13:05 Răspunde
  • Lia si Andrei, v-am aprobat mesajele numai pentru a le oferi tuturor niste mostre de impolitete si ca sa ajut pe toata lumea sa inteleaga ce gen de comentarii resping eu.
    Lia, m-ai amenintat ca te infurii daca nu-ti public comentariul. Oh, ma gandesc ca, daca esti adepta stilului de viata sanatos, furia ti-ar toci sistemul nervos si ti-ar cauza neplaceri. Nu pot sa fac asta, desi n-am suflet, din cate spui.
    Lia, nu ma deranjeaza opinia ta, ci felul in care vorbesti. Nu injuri, e drept, dar exista lucruri cu mult mai dure decat injuraturile. Ai un ton nepoliticos si un vocabular foarte jignitor, n-ai inteles mai nimic din material si, nu in ultimul rand, uiti ca te afli pe blogul meu, nu pe un forum public, sponsorizat de guvern. Vii la mine in casa, deci, si vorbesti urat.
    Esti la adapostul las al anonimatului, pe cand eu ma exprim public si stii cine sunt. Asta nu e corect, stii.
    Puteai sa-ti expui opiniile si fara mitocanii, dar, desigur, ti-a fost imposibil sa te abtii.
    Dupa cum vezi, n-am publicat numai comentariile favorabile mie, asa cum complet aiurea afirmi, citeste ce-i mai sus si-ai sa vezi, doar ca apreciez doar criticile rostite pe ton si lexic decent.
    Multa lume n-a priceput nimic din materialul asta si probabil trebuia sa ma exprim mai clar: ma revolta cei care impun altora – sau, si mai rau, copiilor – regimul vegetarian, fiindca asa vor ei. Atat. Dincolo de asta, eu ironizez o categorie, nu fac atac la persoana, ca tine, Lia. Nu cred ca se compara atitudinea mea cu a ta.
    N-ai decat sa fii vegana, e optiunea ta, dar daca tu ai luat expresia „toti doctorii” ad litteram, iarta-ma, deja vad ca n-am cu cine discuta. Am lucruri mai importante de facut azi.

    Simona Catrina 26 august 2012 13:18 Răspunde
  • Nu inteleg cum de e nepoliticos mesajul meu 🙂 „Analfabeta etic” nu e o jignire, cum nu ar fi nici analfabeta stiintific, de exemplu.

    Andrei 26 august 2012 13:21 Răspunde
    • Andrei, poate ai dreptate, sa stii ca nu sunt mimoza, deci incerc sa inteleg si sa accept duritatile. Am inteles ce vrei sa spui, sper ca nu ma crezi incuiata, mai ales daca ai venit pe acest blog. Multumesc pentru reactie, la urma urmei. Si inca o data imi cer scuze daca materialul a ofensat pe cineva.

      Simona Catrina 26 august 2012 15:25 Răspunde
  • mereu am considerat ca datoria unui parinte este sa-i asigure copilului tot ce stie el ca e mai bun pentru dezvoltarea lui fizica, emotionala, intelectuala etc.
    ..puteti fi siguri ca dupa tot ce am citit/vizionat si experimentat pe pielea mea vis-a-vis de alimentatie, copiii mei vor fi vegani si da, nu vor manca nici ciocolata clasica din comert sau alte dulciuri pline de e-uri, coloranti, conservanti care sunt foarte toxice, nici fastood, sucuri carbogazoase sau alte mancaruri super procesate care fac rau sanatatii.

    eu sunt socata cum isi indoapa parintii copii cu toate porcariile posibile si mai si numesc asta „echilibru”.
    si daca aveti impresia ca mancati aceeasi carne, lapte, oua ca si parintii si bunicii nostri, va inselati.

    Giorgiana 26 august 2012 13:30 Răspunde
  • Simona.
    Nu te cunosc. Dar nici nu cunosc ce prieteni vegetarieni ai tu. Poate pentru unii este intr-adevar o moda. dar pentru multi e un protest fata de comportamentul omului care se crede superior tuturor speciilor, candcolo el distruge natura si pamantul pe care il impartim cu toate vietatiile existente. Eu personal sunt mult mai sanatoasa de cand nu mai consum carne (cu teste facute, nu doar fiindca ma simt bine spun asta). Exista oameni care nu mai mananca carne din motive de sanatate. (uite un film pe care l-am vizionat astazi: http://www.putlocker.com/file/7CB1C111401A85B4# ). Carnea poate fi absolut la fel de daunatoare ca si toate alimentele procesate care nu mai contin nutrienti ci numai calorii si toxine.
    Eu personal am incetat a manca carne din motive etice si nu am incercat niciodata sa conving pe nimeni sa renunte la obiceiurile sale. Consider ca daca cineva simte ca trebuie sa faca acest pas este alegerea sa. Nu cred ca cineva care ar fi vegetarian pentru a fi la moda poate sa mentina aceasta dieta. Plus ca, evident, trebuie sa te documentezi sa sti ce sa combini pentru un continut proteic suficient si sa adaugi suplimente cu vitamina care lipseste dintr-o dieta vegana. In filmul pe care ti l-am recomandat (daca ai interes in aceasta directie, dar sincer banuiesc ca ai, caci altfel nu scriai despre asta) iti va dovedi cum se poate purifica un trup vizibil prin legume+fructe.

    Imi pare rau daca ai prieteni vegetarieni enervanti. Eu am prieteni omnivori enervanti care uneori imi mai vara o bucata de carne in farfurie – gest care mi se pare absolut nepoliticos. Numai bine!

    Maria 26 august 2012 17:07 Răspunde
  • Eu sunt veg militant si, imi pare rau sa te anunt, dar nu intelegi ce inseamna sa fii militant sau interpretezi cu intentie in mod gresit. Sa fii militant in privinta asta inseamna sa ii informmezi pe oameni, sa-i faci constienti atat de argumentele etice cat si cele de sanatate. Cel de sanatate nu e important pentru ca se poate trai la fel de bine si fara produse de origine animala (trebuie totusi putintica informare, multi decid sa fie veg si mananca numai cartofi si fasole si apoi sar cu turul in sus ca regimul veg e nesanatos ca ei s-au imbolnavit) dar si cu hrana de origine animala, inclusiv carne cu conditia sa fie in cantitati reduse. Argumentul etic insa, odata cunoscut si priceput, consider ca doar persoane sociopate, incapabile de empatie, il pot ignora. La restul e disonanta cognitiva.
    E blogul tau si inteleg ca e o opinie personala si e ok dar nu e ok sa publici informatii false (e vorba de ce a scris La Ra, nu mai are sens sa repet si eu). Poporul roman si asa e analfabet si considera radio sant cea mai buna sursa de informare.

    Jean Luc 26 august 2012 17:54 Răspunde
  • Interesant articol, mai ales ca are doze de sinceritate si de atacuri serioase in ceea ce priveste orgoliul celor ce au adoptat un regim diferit. Noi, ca oameni, din punct de vedere genetic, suntem omnivori, insa problema in ziua de azi este aceea ca, in lume, sunt omorate si chinuite milioane de animale pentru consum si nici macar nu se mananca toata carnea, adica unele animale mor degeaba. Eu consum si carne, insa doresc sa reduc consumul de carne, sa mananc mai multe legume si fructe, lactate pentru ca eu de obicei fac mofturi la ele si in mare parte mancam mai multa carne si mai putine legume, ceea ce nu este sanatos, asa ca fac invers. Legat de constiinta incarcata a veganilor, sa fim seriosi, tot ce mancam are viata, adica si plantele, desteptilor. Ce facem, renuntam sa mai mancam? Daca nu eram noi in varful lantului trofic si extraterestrii ar fi preferat carnea de om (zic si eu asa, ironic si cu o doza mare de aberatie), credeti ca le-ar fi parut rau ca ne mananca?
    Este optiunea fiecaruia ce vrea sa manance. Simona, iti dau dreptate in ceea ce priveste regimul impus, nici eu nu as suporta sa imi spuna cineva ce sa mananc, seamana un pic cu propaganda crestina, ca atunci cand te bate la cap cineva si-ti da 7000 de sfaturi, lucru ce nu l-ai cerut, nu l-ai dorit si vrei sa scapi odata.

    Meredith 27 august 2012 15:13 Răspunde
  • Meredith, da si plantele au viata dar nu au un sistem nervos… adica capacitatea de a suferi. Nu mai zic de teroarea in care traiesc aceste animale pentru ca daca tu crezi ca in mijlocul masacrului ele nu stiu ce le asteapta te inseli. Asa ca, desteapto, gandeste-te putin cum ar fi pentru tine intr-un lagar nazist numai ca nu murind prin gazare ci prin decapitare, fara sa se ascunda. Cum te-ai simti tu sa vezi suvoaiele de sange ale tuturor celor care au fost omorati inaintea ta si sa stii ca-ti vine si tie randul dupa ce ai fost inchisa si abuzata o viata intreaga? Atunci cand ai sa poti sa-ti imaginezi asa ceva, desteapto, ai sa recapeti ceva pierdut: empatia. Si in sfarsit ai sa intelegi de ce exsita oameni ca mine care refuza sa fie complici la asemenea acte.

    Jean Luc 27 august 2012 21:04 Răspunde
  • *exista
    In ceea ce priveste extraterestrii… daca sunt fiinte suficient de inteligente incat sa calatoreasca prin spatiu miliarde de ani lumina iti garantez ca ne-ar considera extrem de primitivi din mai multe motive printre care si felul in care abuzam de animale.

    Jean Luc 27 august 2012 21:11 Răspunde
  • asa cum observa, undeva mai sus, un brav soldat din militia vegana – ce mananci este rezultatul disonantei cognitive personale.
    „ce conflicte interioare are domnul, astazi?”
    „stii, garcon, ma simt vinovat pentru ca exista abatoare…”
    „notat! deci: o salata de cruditati si un suc de fructe!”
    „nu, nu, parca nu e destul, pentru atata vina… altceva?…”
    „mancarica de mazare?! avem proaspata. veti simti mai plenar apasarea, ca baloneaza… dupa care, va puteti elibera.”

    iata de ce ar trebui sa fiu arestat, condamnat, pus cu spatele la gardul viu si impuscat in cap cu niste boabe de fasole mexicana: iubesc focul, domnilor si doamnelor verzi! mai ales cand reusesc sa-l asez sub o fleica dah porc. sunt una dintre maimutele alea curioase ce-a renuntat la un moment dat sa culeaga banane coapte-gata si-a alunecat pe liana-n jos – in cautare de progres, ori doar ca sa-i faca pe plac Celui de Sus, ori din cauza ca a descoperit ca ii moare liberul arbitru, satul de-atatea mere padurete. de-atunci incoa’ si pan’ la ultimu’ client, sunt sortit sa rasucesc protapul incetisor, ca sa se rumeneasca planeta asta pe toate partile, in mod egal, inainte s-o consum. asa arata lantul trofic in care sunt prins, sa-mi ispasesc pedeapsa.
    am incercat si o vegana, o perioada. dincolo de buzele fine, avea canini, ca tot omul. iar la ceas de seara, spre bucuria mea, mai punea gura si pe carne, fara multe fasoane. din tzatze nu i-a curs picatura de lapte de soia, vreodata… si-am ajuns la concluzia ca asta e design-ul, n-ai ce-i face, doare daca incerci sa-l schimbi, dupa chipul si asemanarea prostiilor din capul tau. s-apoi, cine sunt eu sa judec daca se cuvine asa lucrare dumnezeiasca precum salata de boeuf? cine sunt eu, ca sa contest sarmaua?! cum pot eu sa omor mititeii?!
    pana s-or inventa acumulatorii electrici de folosinta umana, care sa ma scape de corvoada asta zilnica, mananc si plang. mananc.

    p.s. sunt absolut de acord cu cei care sustin ca o cura sustinuta cu legume face numai bine trupului si mintii. personal, folosesc de ceva vreme un amestec de fructe, sub forma de distilat si-s tare ametit de rezultate. adaug, cat se poate de des, niste orz cu apa si drojdii fine. mai mult, am descoperit anumite frunze care, odata uscate, rulate si aprinse la un capat, dau un fum cu influente benefice asupra starii mentale.

    p.p.s. din seria „cetiti-le noaptea” – pentru veganii tari de caracter, uite o carte de groaza pe care -cum se exprima fericit un veg – o pot „frunzari”: Radu Anton Roman, „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti”, Ed. Paideia, 2009, cartonat.

    mecanic de locomotiva 28 august 2012 3:29 Răspunde
  • Meredith, sau, altfel spus, desteapto care esti tu desteapta, asculta-ashea la ce-ti spune Jean Luc Picard, a carui minte calatoreste departe, prin Univers, where no man has gone before, afara de extraterestri: atata vreme cat copacul n-are ochi sa te vada, ii poti repezi linistita o barda aproape de radacina, fiindca s-a dovedit stiintific ca ce nu seamana la sistem nervos si, in general, la mecla, cu Omul, apoi ala n-are sentimente despre viata si poa’ sa moara, care-i treaba?!. spre deosebire de caine, ca sa dau un exemplu, ce se uita in ochii tai de parca stie el ce stii tu, diatomeele si radiolariile sunt praf. pomul e ca sa scrii Jean+Marilena pa el, musca aia mare, verde, e de cacat, pestii ca sa miroase balta a peste si papagalii niste fazani vorbitori. se pare ca Dumnezeu n-a avut ce face, de s-a apucat sa creeze furnici, tantari si meduze in serie… batranul e sigur oleaca dus cu pluta, ori e cu capul in nori rau de tot, fiindca ar fi putut sa se odihneasca nu una, ci doua sau chiar trei zile (un weekend intreg!), daca nu pierdea vremea cu prostii si facea numai bipede superioare si plante bune de mancat.
    acu’, tare ma tem ca e tarziu sa se mai schimbe ceva… veganii se afla deja la granitele imperiului astuia infam, cladit pe proteine de origine animala…
    si cand va fi sa vie vremea razbunarii, mancatorii de carnati vor infunda lagarele de epurare a colonului. arbeit macht (french) fries.

    mecanic de locomotiva 28 august 2012 4:26 Răspunde
  • @mecanic, mi-e greu sa-mi dau seama ce vrei sa spui pentru ca din toata pledoaria dumitale lipsesc argumentele. In plus te folosesti de niste concepte care nu exista: d-zeu si liber arbitru,

    http://www.theonion.com/articles/god-admits-humans-not-most-impressive-creation-sub,28806/

    http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=finding-free-will

    Jean Luc 28 august 2012 9:10 Răspunde
  • mecanic de locomotiva, daca tot o dai cu Dumnezeu, probabil ai citit si geneza, unde se spune ceva de genul „„Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ, şi orice pom, care are în el rod cu sămânţă: aceasta să fie hrana voastră.” – in concluzie, Dumnezeu ne-a creat vegani punct
    in alta ordine de idei, discutiile erau despre alimentatie, nu despre viata ta sexuala si ma dezamageste tonul vulgar in care ai ales sa te exprimi, mi se pare complet nepotrivit cu acest blog .

    Meredith, pot sa iti arat studii facute de un profesor de la Harvard care arata cum alimentatia vegana stimuleaza coeficientul de inteligenta, insa probabil tu esti prea desteapta ca sa iei in calcul si altceva decat propria ta desteptaciune, sau ma insel?

    Giorgiana 28 august 2012 10:05 Răspunde
  • jean luc, din articolele alea eu am inteles asa: a fi vegan tine de liberul arbitru, atata vreme cat e vrerea unui dumnezeu inexistent. daca nici acum, cand mi s-a terminat berea neagra, nu suntem in plin haos determinist…
    altfel, iti admir umorul (fin si probabil involuntar): si eu imi bazez principiile de viatza si imi culeg intelepciunea din desenele animate, de cand „Urzica” si-a incetat aparitiile.
    vorbesc cat se poate de serios…

    mecanic de locomotiva 28 august 2012 12:39 Răspunde
  • giorgiana, daca tot o „ardem” pa religie, read His (mighty) lips: „Tot ce se mişcă şi ce trăieşte să vă fie de mâncare; toate vi le-am dat, ca şi iarba verde”. Daca nici asta nu e invitatie la friptana cu garnitura si salata, atunci ce e? sarmale de post?
    nu stiu despre ce sex vorbesti, totul e in capul tau, absolut nepotrivit cu acest blog.

    mecanic de locomotiva 28 august 2012 12:48 Răspunde
  • tot lipsit de argumente…..

    Jean Luc 28 august 2012 13:34 Răspunde
  • „si-asa muri terente, lipsit de argumente…”
    (e un citat profund, dintr-o poezie de circulatie minoritara)
    my friend, pentru minunile ce ni se-ntampla zilnic nu imi trebuie argumente, ci doar bun-simturi – atata ma rog sa-mi ajute Al de Sus, oricine ar fi Dansul. argumentele sunt pentru cei cu polemica mica. sensul lucrurilor il gasesc pe masura ce ele se/ma transforma. asta e stiinta. iar unde deocamdata sunt prea simplu ca sa vad cauze si efecte, ii las pe zei sa-mi spuna povesti. asta e religia. mea.

    mecanic de locomotiva 28 august 2012 14:00 Răspunde
  • Nu, un argument e premisa care sustine o concluzie. Se mai numeste gandire logica cursul asta. Read more about it (ai sa afli si de argumente false aka sofisme- probabil la astea te referi cand zici de polemica mica):

    http://en.wikipedia.org/wiki/Argument

    Jean Luc 28 august 2012 16:24 Răspunde
  • luc, fiecare zi cu tine ma tine departe de niscai chinezoaice care se iubesc pentru dolari. pe fir logic, asta ar trebui sa faca lumea a better place si pe mine mai curat si mai dashtept, de vreme ce, mai nou, rasfoiesc ore intregi internetul in cautare de definitii si numai am timp de rele. pe de alta parte, gandind lateral, precum ma indeamna berea locala, tigaretele de foi „great wall” si spiritul meu, o idee dadaist, concluzia lipsita de argument ar fi ca tu ai aterizat in micul meu univers aladala doar ca sa tii cursul de schimb yuan/parai la un nivel acceptabil pentru banca nationala a chinei. mi-as fi dorit sa fii gagica, pentru ca toate astea sa aiba un sens… asa, te banuiesc a fi un simplu comunist.

    mecanic de locomotiva 29 august 2012 12:29 Răspunde
  • http://guyism.com/wp-content/uploads/picard-facepalm.jpg

    „asta ar trebui sa faca lumea a better place” – sofism cauza falsa

    „mi-as fi dorit sa fii gagica, pentru ca toate astea sa aiba un sens… asa, te banuiesc a fi un simplu comunist.” – sofism ad hominem

    „pe fir logic”- eu, in locul dumitale, m-as abtine de la a vorbi de lucruri care-mi sunt atat de straine.

    Jean Luc 29 august 2012 13:17 Răspunde
  • Georgiana, panseul tau cu Dumnezeu si creatia vegana -panseu botezat, de catre tine, „concluzie”- face toti banii! Pe cuvant! Iote d-aia o sa ma fac si io vegan! Cand ma voi calugari in Tibet. Promit!
    In alta ordine de idei, imi place cand unii preiau doar punctual unele pasaje, fie ele din Biblie, declaratii, interviuri, etc, doar pentru a-si „argumenta” ineptiile. Sorry, nu am vrut sa sune asa, dar asta gandeam…

    Old John Wheel 30 august 2012 13:32 Răspunde
  • picard, ok, ok … m-ai convins, n-am ce sa caut pe autostrada logica, in starea confuza in care ma aflu, fiindca ma poate ucide Camionul Google, care vine fara frane, cocosat de informatii. pe alea trei carari cunoscute, o sa ma intorc, definitiv, la lucruri mai putin straine, de care m-ai tinut matale departe, fara substanta. nu de alta, dar a incetat sa mai fie fun – ma astept ca urmatorul tau link sa ma trimita la teoria corzilor, explicata de „reader’s digest”.
    p.s. imi place poza lui jean luc, aia-n care pare ca i-a picat netul – este, din nou, umor involuntar?
    (am pus aceasta intrebare retorica pentru ca domnia ta sa aiba sansa ultimului cuvant, desi – iata: comit, pana la nivel gramatical, o noua „ilogicitate” – nu-mi inchipui cum ai putea sa ratezi asa eveniment co(s)mic).
    oricum, daca nu te-ai prins, scriu pe blogul simonei ca sa vad urmatorul CAPCHA Code. astept un oarecare cuvant din patru litere.

    mecanic de locomotiva 30 august 2012 13:54 Răspunde
  • Old John Wheel, biblia e o tampenie fara margini care face de fapt imposibil sustinerea oricarei forme de moralitate. Dar doar pentru ca argumentul biblic e fara valoare nu face ca veganismul sa fie o „ineptie”.

    Jean Luc 30 august 2012 14:47 Răspunde
  • Jean Luc, eu îți recomand să mai citești o dată, atât comentariul meu, cât și pe cel al Georgianei. Poate, cu această ocazie, vei înțelege că eu nu am susținut că veganismul ar fi o inepție ( apropos, nici Simona nu susține așa ceva, dar asta e o altă discuție și nu are rost să o port cu cei care o fac albie de porci pe aici, pentru că e clar că aceștia nu au înțeles nici măcar ideile din articol). Dar că Dumnezeu ne-a creat vegani, afirmație făcută și cu pretenția că aceasta ar fi un adevăr absolut, da, scuză-mă că ți-o spun, mi se pare o inepție (asta și susțineam în comentariul precedent 😉 )

    Old John Wheel 30 august 2012 15:44 Răspunde
  • „doar pentru a-si “argumenta” ineptiile.”
    Daca am inteles gresit, scuze!

    Jean Luc 30 august 2012 16:20 Răspunde
  • Bineînțeles că ai înțeles greșit, tocmai de aia am făcut trimitere la comentariul Georgianei. Uite aici ce a scris:
    «„Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ, şi orice pom, care are în el rod cu sămânţă: aceasta să fie hrana voastră.” – in concluzie, Dumnezeu ne-a creat vegani punct»
    Deci, când am făcut referire la argumentarea inepțiilor, exact la asta m-am referit: citim o chestie undeva, chiar și în Biblie, tăiem un fragment care ne convine nouă și, pe baza acestei trunchieri, „argumentăm”: «in concluzie, Dumnezeu ne-a creat vegani punct».

    Old John Wheel 30 august 2012 16:30 Răspunde
  • @ Tania: Simplul fapt ca nu mor animale din pricina mea ma face superioara tie! Atat! Nimic mai mult! Intrebarea pe care ai pus-o referitor la vegetarieni si armonie te face inferioara:)
    99 % din vegetarieni sau vegani sunt in armonie cu natura si tot acelasi procent au devenit vegetarieni din punct de vedere etic.

    lavinia 31 august 2012 17:15 Răspunde
  • comentariul meu cu citatul din geneza raspundea celor care aduc biblia ca argument pentru consumul de carne si era adresat doar lor, Old John Wheel, alimentatia mea a avut la baza mila pentru animale initial si apoi ratiuni legate de sanatate- da, dupa tot ce am citit, consider ca o alimentatie complet vegetariana cat mai naturala bazata pe fructe si legume proaspete, nuci si seminte este cea mai sanatoasa.

    observ ca unii sunteti foarte porniti pe vegetarieni/vegani/altii care mananca diferit de voi…. ce-ar fi sa mancati in continuare ce aveti chef si sa-i lasati si pe ceilalti sa faca acelasi lucru?
    oricat de surprinzator ar parea, imi place sa fiu vegetariana, imi place gustul mancarii mele, imi fac pofta legumele, verdeturile, fructele, nucile si semintele. si ma simt bine mancand asa, oricine imi aduce argumente cum ca nu ar fi o alimentatie completa este rugat sa ma scuteasca deoarece dupa 12 ani de alimentatie vegetariana ma simt excelent. e drept ca nu mananc fastfood sau alte porcarii super procesate si sunt atenta sa am o alimentatie variata si echilibrata, nu iau pastile, nici suplimente, nici medicamente pentru ca nu am nevoie.

    Giorgiana 5 septembrie 2012 13:30 Răspunde
  • Am mancat pe perioada acestui Post cruditati. De curand am descoperit ca am diabet zaharat de tip 2 aveam indicele glicemic 600 si nu mi a foost deloc bine. am stat pe net, am citit si apoi am experimentat dieta cu cruditati, am slabit in greutate, fac veva miscare, nu sunt flamand deloc si mananc si paine, de secara dar cu cruditati! nu ma simt rau, nu fac insulina si nici medicasmente nu iau dar ma simt excelent si mi e frica sa pierd starea sta grozava de sanatate!
    Nuj sunt un bun exemplu dar recomand un regim cu cruditati, cel putin cat sunt posturile si tyot va fi bine organismului! Functioneaza!

    nicu m 1 mai 2013 16:53 Răspunde
  • Nu stiu Doamna Catrina la ce fel de medici aveti acces, dar daca vreun medic v a spus ca regimul vegan (da, regimul sinistrilor) este o prostie, medicul ala sigur e prost! As sputea sa va explic, medical vorbind, de ce omul nu este din nastere carnivor (omnivor)… dar cred ca n are rost!
    Veganismul, facut corect, este genial si are niste rezultate geniale! Atat ca sanatate, dar si ca aspect fizic!
    Esentialul, care se gaseste in vestita proteina animala completa (plus evident efectele negative a vestitei proteine animale) poate fi obtinut din lumea SINISTRA VEGETALA, eviting efectele negative pe care toti le cunoastem: colesterol, obezitate, diabet, cancer etc etc etc.
    Unii au mancat si fecale cat au fost prizonieri de razboi, si au supravietuit! Bravo lor! Dar nu si au adaugat fecalele pe meniul ulterior totusi. Omul din totdeauna a urmarit sa si asigure lejer nevoiile primare: hrana, acoperis! Si da, sa te hranesti cu animale a fost mai usor decat sa cresti burieni, legume, fructe.. mai ales in zonele de 4 anotimpuri, zone desertice sau inghetate! Eu zic ca am evoluat si nu mai suntem prizonieri de razboi sa mancam inca fecale! E cazul sa ne documentam corect si sa ne scoatem fecalele de pe meniu! 😉
    Daca vreti sa va explic MEDICAL SI STIINTIFIC procesul digestiei, nutritie si alte implicatii a consumului de produse animale/vegan, cereti mi si va voi explica! 😉

    Olivia 21 iunie 2013 21:31 Răspunde
    • De retinut ca a consuma lapte dupa intarcare este impotriva naturii si omul este singurul mamifer care consuma lapte dupa ce nu mai este alaptat in mod natural de mama. Asta pentru ca omul pote se foloseste de alte mamifere furandu-le laptele destinat puilor lor.

      Carmen 9 februarie 2014 22:54 Răspunde
  • vocea experientei o folosesc si eu si iti marturisesc ca vegetarienii intamplina mult mai putine probleme de sanatate decat consumatorii de carne,cat despre fitele unor vegetarieni…probabil ca unii au,nu te contrazic insa nu e de generalizat,fitosi gasesti si prin randurile personaelor consumatoare de carne care iti rad in fata daca aud ca esti vegetarian……fitosi gasesti si in randul crestinilor care se dau atotsitutori si le rad in fata ateilor si exemplele pot continua.*Important e ca fiecare sa fie liber sa decida ce vrea sa consume si ce nu,sa fie informat de avantajele si dezavantajele unei diete cu sau fara carne,sa cerceteze si decizia sa si-o asume.

    ela 16 iulie 2013 18:10 Răspunde
  • Hm.. Te citeam, până acum, cu drag. Mă rog, nu sunt o fană înflăcărată dar te citeam cu drag și îți reținusem numele. Articolul ăsta chiar m-a dezamăgit. Am observat de mai mult timp că uneori refulezi în anumite articolașe, dar am trecut cu vederea pt că asta fac cititorii: trec literele cu vederea. Să scrii atâtea și asemenea aberații (cum ar fi „incearca sa ne demonstreze, fara niciun argument stiintific, ca ne intoxicam cu carne, branza si oua”- fără niciun argument??) sau „medicii spun că este vital consumul de carne”, să jignești gratuit, să fii atât de infatuată și răutăcioasă.. Teribil! Chiar aberezi și scrii în totală necunoștință de cauză, lucru rușinos pentru cineva care se vrea a fi formator de opinie. Și nu îmi răspunde că tu nu asta vrei să fii. 😉 În plus, ura asta față de vegetarieni/vegani suna a un fel de rasism, xenofobie, sexism; ceva de gen. O fi din cauza sentimentului de invidie.. hehe.

    Elfa 8 noiembrie 2013 21:12 Răspunde
  • Persoanele devin vegetariane/vegane din diverse motive:
    1. Iubesc intr-adevar animalele.
    2. Refuza sa manance carne plina de antibiotice.
    A fost dovedit stintiific ca a doua cauza a tumorilor (dupa fumul de tigara) e carnea. Surprinsa? Nu, pentru ca acum carnea e de fapt un amestec de antibiotice si mancare chimica (de-aia un pui are 4 kg in 2 luni).
    Tu nu vrei sa fii jignita, dar jignesti pe cei ce au ales un stil de viata divers de al tau. Asta demonstreaza inteligenta ta.
    Bafta!

    Elena 21 ianuarie 2014 22:15 Răspunde
  • Eu sunt o fosta-carnivore infocata, nu sunt ( inca) vegana dar ii adimr pe vegani. In legatura cu ceea ce ati scris: „Animalul sacrificat pentru jambonul tau nici nu s-ar fi nascut daca nu existau omnivorii! ”
    La asta m-am gandit si eu in trecut cand inca mai aveam dileme pe aceasta tema. Insa am realizat ca nu e nevoie sa se continue imperecherile fortate pentru a se naste aceste animale condamnate DIN START la suferinta, umilinta si moarte violenta, noi NU le facem nici un serviciu. Dimpotriva! Pur si simplu trebuie sa ne oprim din a le inmulti pentru placerea noastra personala; aceasta e parerea mea.

    Carmen 9 februarie 2014 22:47 Răspunde
  • Foarte amuzant articolul tau 🙂 Mi-a placut mai ales partea cu „mor elegant de anemie”. Eu mananc vegan dar si pe mine ma enerveaza veganii care se bat in piept si care sustin ca sunt purificati spiritual si trupeste datorita dietei. Desigur multi sunt si adeptii homeopatiei, meditatiei transcendentale si urasc medicii alopati.
    Nu cred ca e mai sanatos sa fii vegan sau vegetarian decat omnivor; depinde ce mananci. Poti sa mananci doar cartofi prajiti si sa fii un vegan mult mai nesanatos decat un omnivor care mananca in stil mediteranean.
    Mie doar mi-e sincer mila de animalele crescute intensiv. Mi se pare ca e ca la un lagar de concentrare. As fi de acord cu vanatul, acolo macar animalul are o sansa sa scape daca e mai agil.
    Eu una sustin ca poti fi vegan si la fel de sanatos, dar trebuie sa iti bati capul mai mult. De asemenea, traiasca multivitaminele. De ce nu? Or fi ele „de sinteza” dar prefer fier la picaturele decat fier la halca de carne. Nu e deloc natural, evident, dar se mai evita o moarte.
    Am dat peste articolul tau pentru ca trebuie sa incep diversificarea pentru copilul meu. Dar si omnivorismul sa stii ca e tot o alegere a parintilor. Sau faptul ca ii dai pui dar nu carne de caine… Grea responsabilitate. Cred ca e complicat sa faci un regim veggie pentru copii. Multa bataie de cap. Dar nu neaparat imposibil sa ii asiguri tot necesarul… Ma gandesc doar ca imi pare rau ca ca sa traiasca copilul meu e nevoie sa moara alta fiinta cu sistem nervos central. E oare chiar nevoie? This is the question…

    Dana 12 martie 2014 13:50 Răspunde
  • Problema mea cu articolul asta nu are legatura cu parerea ta despre nutritie. Oricine poate ajunge la concluzii diferite pe tema asta, inclusiv specialistii. Problema o reprezinta tonul agresiv si lipsit de substanta pe care l-ai folosit din start, atitudinea ta badarana fata de alti oameni. Ne intalnim, si tu, si eu, zi de zi cu nesimtiri si ostilitati gratuite. Chiar vrei sa perpetuezi si tu genul asta de comportament mitocan?

    Sunt sigura ca printre miile de vegetarieni/vegani se gasesc si nesimtiti cu aere de superioritate. La fel cum exista si multi omnivori cumsecade care isi vad de treaba lor si care sunt capabili sa poarte o discutie rationala si civilizata. Invata de la ei.

    Ala 13 aprilie 2014 23:00 Răspunde
  • Poza atasata articolului este total eronata.
    In primul rand, „vegetarian” vine din latinescul „vegetus” ce inseamna „Viu, vioi, sprinten, viguros, plin de viata”.
    In al doilea rand, exista studii medicale a caror rezultat indica ca dieta vegetariana, in mod special cea ovo-lacto-vegetariana este mai benefica sanatatii individului decat cea omnivoara.
    Carnea din supermarketuri nu mai este demult o varianta sanatoasa a hranei zilnice, din contra. Si asta nu o zic eu. Sunt foarte multe semnale de alarma trase de catre medicii specialisti, in ultimii ani.

    Shark 19 iunie 2014 11:42 Răspunde
  • Foarte bun articolul. Ai perfecta dreptate. Te felicit.

    Adrian 10 iulie 2014 21:03 Răspunde
  • Cu siguranta imi vei sterge comentariul, dar poate nu ar fi atat de rau sa il citesti macar tu, daca pe ceilalti ii vei priva de acest drept. Imi pare rau pentru viziunea complet limitata si lipsita de „propria opinie”.Ca sa te contrazic din prima, cu doctorii care iti recomanda tie sa mananci carne fiindca altfel nu vei avea nu stiu ce proteine esentiale, iti dau doar 2 exemple, desi as avea mult mai multe argumente.
    Ce interzic doctorii sa mai mananci dupa ce te imbonavesti de cancer? o cumplita boala, ma rog sa nu sufere nimeni vreodata de ea. Ai ghicit…CARNE, de orice fel. Poate nu stii, dar iti spun eu, a fost o conferinta a medicilor anul asta in Paris, unde s-a dezbatut si subiectul cancerului, iar studiile au aratat faptul ca cei care mananaca carne au cu 60-80 % mai multe sanse sa se imbolnaveasca de cancer.
    Ca sa dam si un exemplu monden , nu stiu cata lume stie ca faptul ca Bill Clinton a suferit o operatie la inima, dupa care a fost sfatuit de medici sa devina vegetarian, ceaa ce a si facut. Probabil sa imi spui ca medicii tai sunt mai avizati ca cei care se ocupa de o personalitate atat de mare. (poate nu si la fel de mareata)
    Un alt motiv si poate cel mai important ar fi faptul ca acele biete animale sufera, dar probabil sufletul tau e lipsit de orice fel de simpatie si nu poti sa intelegi tu asta. Vegetarianismul nu e o moda, e un mod de viata a celor care iubesc animalele si urasc cand ele sufera. Daca TU si multi altii pot dormi linistiti cand se gandesc cat a suferit saracul animal pana a ajuns in farfuria ta din seasra asta, poti verifica pe YouTube suferinta produsa lor, inimaginabila de altfel, daca te poti uita, fara sa iei atitudine, iti lipseste sufletul, e simplu. Imi pare rau ca exista oameni ca tine, cu blog, care merg cu turma, si fac reclama crimelor in masa. Draga mea , poate nu stiai , dar cei mai inteligenti oameni de pe planeta, au fost si sunt vegetarierni, ma refer la oamenii care au schimbat lumea, poate nu stii cine e Prince, michael jackson, etc. sau poate nici de Newton, Einstein, Tesla,Leonardo Da vinci, Xenocrates, Benjamin Franklin etc. Apropo, Newton a fost la 1600, deci daca e o moda cum spui tu, e o moda veche. Ca sa intram si mai mult in istorie, si Pitagora a fost. Daca imi vei lasa comentariul, as vrea ca toti cei care il citesc sa vorbeasca cu sufletul si sa se gandeasca la suferinta provocata de nevoia de a manca, nu mai lasati stomacul sa vorbeasca pentru voi. Isus a fost vegetarian, si cred ca asta spune totul. Aveti grija de voi, si orice a-ti face in viata, nu uitati, nu este nevoie de carne, cautati pe net si veti gasi oameni din toate domeniile de la cercetatori la culturisti care nu au mancat carne si au fost ori sunt in top in domeniul lor de activitate. Ganditi cu sufletul. Puneti stop suferintei!!!

    WSD 17 octombrie 2014 20:08 Răspunde
  • Your message…Hahahahahahahah tare sunt de acord cu tot ce s-a scris am sa postez linkul pe pagina mea de facebook poate asa realizeaza cativa dintre „vegetarieni” mei ca gresesc enorm cand spun ca cei ce sufera de cancer se vindeca daca devin vegetarieni si mananca numai vegetale inchise la culoare( fasolea neagra , lintea , neagra . ceapa rosie )

    PROSTIE scris cu litere mari

    Lumi 26 octombrie 2014 22:16 Răspunde
  • Stimata Doamna Simona,

    Incep prin a spune ca apreciez efortul Dvs de a posta o asemenea opinie. Eu, personal, sunt vegetarian total. Nu cred ca are rost sa va explic Dvs beneficiile unei asemena diete, pentru a nu intra in categoria „tampitilor” dupa cum ati insinuat Dvs „… iar cel complet vegetarian e regina tampeniilor..” Mai mult ca sigur Dvs nu aveti nici cea mai vaga idee despre ce inseamna un regim „vegan”. Intr-adevar, sunt persoane „fanatice” care incearca sa isi promoveze propriul stil de viata…DAR…a numi „fanatici” pe toti adeptii unui regim vegan mi se pare o mare injurie. In locul Dvs, nu as fi postat acest….sa-i spunem articol…pentru ca din ceea ce ati scris, reiese numai ca sunteti in totala necunostinta de cauza. O alta problema este aceea de a-i numi pe vegani „ticniti”. Va sfatuiesc sa mai cititi cate o carte despre alimentatie sanatoasa, iar daca veti sti sa faceti alegerile potrivite in ceea ce priveste lectura, poate ca veti ajunge la cu totul alte concluzii decat cele expuse mai sus. Nu, nu incerc sa va conving sa deveniti vegana, ci doar vreau sa scot in evidenta faptul ca vorbiti literalmente in totala necunostinta de cauza, si faceti aprecieri pe baza unor elemente pe care nu le stapaniti.
    Imi pare rau ca va sustineti punctul de vedere cu atata vehementa, fara sa stiti ce implica aceasta.
    Putina documentatie cu privire la aspectul tratat de Dvs nu v-ar strica deloc.

    Numai bine!

    Camelia 28 decembrie 2014 12:46 Răspunde
  • Buna ziua,
    doamnelor si domnilor omnivori,carnivori,vegetarieni,vegani,vegani raw,homosexuali,lesbiene,rasisti,comunisti,fascisti,liberali,intr-un cuvant…OAMENI!
    Am inceput prin a va saluta,incercand prin acest fapt sa trezesc la viata spiritul uman al fiecaruia dintre cei care si-au dat cu parerea pe acest blog,cu mentiunea ca a saluta este o obligatie nu o alegere.
    Este unul dintre aspectele minore care,dupa parerea mea umila,ne defineste ca Oameni(Homo Sapiens pentru experti raw).
    Daca cineva se va simti jignit de aceast mod de adresare(imi cer scuze anticipat vacilor,porcilor,curcilor,pitipoancelor,manelistilor etc.) aflati ca Homo Sapiens nu are nici o legatura cu homosexual sau mai stiu eu ce va trece voua prin cap…
    Inseamna in limba latina…om intelept(wise man).Ca o fi fost vegan,vegan raw carnivor sau omnivor asta nu va pot spune cu certitudine.
    Insa,ceea ce va pot spune cu certitudine este ca va-ti fanatizat cu totii,indiferent din ce tabara faceti parte.
    A face ce vrei cu corpul tau este un drept pe care ni l-am dobandit in secolul XX,secolul blamat,poluat,in care am evoluat atat de mult si ne-am impartit in diminutive de tot felul uitand de fapt ceea ce suntem!
    A tolera este tot o trasatura pur umana! A blama,a uri,a injura,a iubi,a suferi,a venera,a critica,a scrie,a citi,etc.la fel.
    Si sa nu uitam cel mai important sentiment uman:COMPASIUNEA!
    Oamenii sunt diferiți. Nici superiori, nici inferiori altora. Doar diferiți.Restul e politica si industrie,pe scurt,bani!Noul zeu:Banul!
    Precizez ca sunt heterosexual,omnivor,cred intr-o putere divina,casatorit,am un copil,am sadit un pom,am construit o casa,beau alcool,rar intr-adevar,fumez(chiar si iarba cateodata,asta ma face sa cred ca sunt un pic..vegan…jamaican)…in fine un pierde-vara..un nimeni..un homo sapiens cu s mic de mana!
    Am deviat un pic de la subiect pentru ca intentionez sa-i crut pe cei care se vor chinui sa-mi faca portretul robot,in special pe vegani-raw si pe friptani mo.
    In concluzie,o doamna ne-a impartasit parerea ei despre vegani si dansa(omnivora).E asa de grav? Stiti ca moldovenii spun scroafei dansa si nevestei fa? Vegani g-star raw moldovenii astia,cred…
    Apoi mai multi,domni si doamne,au replicat cu argumente pro si contra,asa cum au putut ei sa se exprime,unii mai elevat,altii mai raw(ca tot e la moda sistemul turbo)…apropo imi plac hainele G-Star Raw si Super Dry…mult. Urasc naik si fubu si pe sandu ciorba,guta,salam.
    Educatia,respectul si iubirea dintre semeni este baza unei societati evoluate care,din pacate,ca mai toate civilizatiile din trecut,disparute dealfel, se indreapta cu pasi repezi spre ceea ce a-ti devenit cu totii…filozofi de google,iubitori de animale,care nu va contrazic si carora le intelegeti sentimentele si frica de moarte,atei,vegani,islam…
    Un om care mananca carne miroase urat!Iar unul care nu se spala cum miroase?Sa fiu si eu la fel de ignorant si sa intreb cu ce se spala un vegan raw pe dinti? cu coceanul imbibat in salvie?Cu mop-ul bio?Ce argumente folositi…Doamne!Ce a-ti devenit?
    Sublim!E la moda sa iubim animalele si sa uram oamenii?!
    Daca asa stau lucrurile,sunt un demodat!
    Va salut cu respect si ca homo sapiens ce sunt,atat de diferit,dar in acelasi timp atat de asemanator,va spun:

    A fi domn e o-ntâmplare, a fi om e lucru mare.

    P.S.Stimata doamna Simona Catrina,dragi formatori de opinii,un sfat simplu de la un cetatean modest,un blog pentru oameni curati,respectosi,inteligenti,cititi,toleranti,educati,un blog pentru oameni demni,un blog pentru homo sapiens care se spala pe dinti si isi fac dus zilnic,subliniez zilnic,doamna,aveti in vedere?

    Biela Manivela 7 ianuarie 2015 11:32 Răspunde
  • In afara de „doctorii spun”, nu am vazut argumente clare care sa justifice aceasta vehementa impotriva celor care nu mananca carne.
    Vad ca se bate moneda pe proteine…dar proteinele se iau foarte usor si din vegetale. Apoi, carnea aduce proteine, dar…aduce si o gramada de toxine, hormoni, antibiotice, si, mai rau…carnea se digera greu, practic in intestinul gros are loc un proces de putrefactie, care elibereaza o groaza de toxine. Apoi, carnea gasita astazi in magazine, nici nu mai are gust de carne, ci de…medicamente probabil. Carnea rosie, este DOVEDIT ca mareste riscul de boli cardiovasculare si chiar cancer.
    Deci nu ader la parerea autoarei. Iar ca sa raspund la vehementa articolului, mai spun un lucru: odata ce se diminueaza drastic carnea din dieta(sau ciar total), se vor vedea schimbari clare si in mirosurile emanate de corp, mai ales mirosul , sa le zic asa „produselor de excretie”,(incluzand tranpiratia chiar) care la un carnivor inrait este groaznic, putin spus.

    Ion 11 aprilie 2015 8:03 Răspunde
    • O scurta completare, imi cer scuze, nu am inteles cum e cu anemia celor care nu mananca carne?! Carnea, din cate stiu(cu ale mele putine cunostinte), furnizeaza in principal proteine, si mai stiu ca anemia e legata de gluocaza(zaharul) din sange, deci de glucide, care nu se obtin din carne, decat intr-o masura infima probabil.
      Deci?!
      Carnea intr-adevar iti creaza iluzia ca ai fi satul(dar trebuie sa mananci serios, nu o bucatica), dar poate fi doar datorita faptului ca se digera greu, sta mult in intestine.

      Ion 11 aprilie 2015 8:06 Răspunde
  • Stimata scriitoare de pareri personale, total subiective, va rog sa consultati l imensele liste vegetarieni/vegani din intreaga lume de la inceputurile civilizatiei, pana in prezent…asta pentruca SI EI ( marile genii ale omenirii ) intre in categoriile ” sinistre” si care NU au murit de nici o anemie, pentruca habar nu ai de nimic…( n-am auzit ca Leonardo da Vinci, sau Einstein sa fi murit de anemie, si Paul McCartney da concerte cu zeci de mii de spectatori bine merci la 73 de ani. Daca sunteti corecta, imi veti aproba comentariul….oricum l-am pus peste tot FBunde este difuzat acest articol..
    Voila : Leonardo da Vinci, Immanuel Kant, Mark twain, G.B.Show, Plato, Pythagora, Vincent van Gogh, Voltaire, Tolstoi, Jane Goodall, Rosa Parks, Albert Einstein,
    Saint Francesco d’Assisi, Sir Isaac Newton, Socrates, Thomas Edison
    Brad Pitt, Richard Geer,Leonardo diCaprio, Paul McCartney,
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_vegans
    http://www.happycow.net/famous_vegetarians.html
    http://www.greatveganathletes.com/
    http://www.hercampus.com/school/brandeis/green-eating-famous-vegan-and-vegetarian-celebrities

    Mira 7 mai 2015 15:35 Răspunde
  • ‘Draga mea’ nu ai nici cunostintele necesare in ceea ce priveste regimul vegetarian sau vegan si nici nu ai cunoscut compasiunea , la cum vorbesti despre animale . Ai putina mila ! De asta suntem oameni .

    Raluca 29 iunie 2015 20:11 Răspunde
  • „20 percent of any change is knowing how; but 80 percent is knowing why”
    Eu vad/si chiar este o chestie de moralitate -de acea cei care decid sa urmeze o drum spiritual- nu mananca carne.
    Cea ce suntem este un mix factori: actiunile noastre, mediu inconjurator, ce bem si mancam.Suntem mai in harmonie cu cea ce exista daca nu luam pentru binele nostru ce nu este al nostru.Gen experienta de-a savura viata altui vietuitor numai sa ne ingrasam apoi sa ne ducem la sala sa scapam de grasimile in plus, laptele vacilor (nici noua nu ne ar conveni ca o rasa superioara sa ne tine captivi femeile si sa le pune la produs lapte cea ce presupune si fat sa exista secretie de lapte ce ar trebui sa bea fatul pana la urma, ouale de gaina este destul de scarbos mai ales daca are si un pui in el).Animalele cand sunt taiate iubind si ei viata secreta hormoni de stress, care dupa unele pareri fac mancarea mai gustoasa iar alti zic ca nu sunt prea sanatosi pentru noi.Sa nu vorbim de animalele din fermele de animale care sunt crescuti pe chimicale, in conditii de stress pana ajung shaorma.
    Realitatea este subiectiva, un gandesc percepe altfel sau experimenteaza altfel realitatea decat noi, sau un cal, sau o gaina..realitatea ce experimentam noi daca poate considerat de o finta extraterestra mult mai avansat find animalic si ar putea sa ne tina in ferma intr-un mod mai rafinat..idea ar fi sa nu facem ce nu dorim sa ni se faca.
    Plus exista si o latura energetica si una vibrationala. Aia energetica ar fi ca totul ii energie, daca se provoaca suferinta inutila sa creaza energie negativa, ca comparatie abator vs ferma de la Aushwitz, nu prea ii asa mare diferenta conceptual daca consideram ca suntem carne.Sa ne putem creste vibratia(sa evoluam spre ceva mai superior) presupune ca fizic sa fim pur, de acea exista argila care detoxifica organismul la magazine naturiste de toxinele ce luam din produse de alimentatie mainstream(carne,lapte,oua).Mancarurile sanatoase sunt cele vi si in armonie cu natura, de exemplu graul se poate considera aliment complet ca contine tot ce avem nevoie, se poate trai numai din grau, dar exista o multime alte alimente care poate acoperi toate necesitatile fizioligice a omului.Industria alimentara(bani) se bazeaza ca oamenii sa cosume multe zahar(otrava alba ce provoaca dependenta),carne, oua etc. Un alt motiv pro pentru un mod de viata vegetariana ar fi activarea glandei pineale sau marirea intuitiei care ii simulat de un fel de regim alimentar…dar idea ii sa facem o lume in care exista mai multa armonie…noi facand parte dintr-o astfel de lume daca il cream ne este si noua mai bine.

    eu 10 octombrie 2015 9:51 Răspunde
  • Buna Simona

    Am dat peste blogul tau intamplator.

    Nu m-ai convins. Ai un post ostil fara sa oferi argumente concrete; daca ai argumenta ceea ce crezi, nu prin emotii ci prin informatii cu sursa, cred ca ai avea mai multe de castigat.
    Prin faptul ca nu aduci argumente concrete si informate, si totusi ataci alegerile unei categorii de oameni care au facut macar exercitiul de a se informa inainte.. faci un lucru destul de urat.. nu crezi? stai.. nu-mi raspunde – probabil ar fi un raspuns la fel de „vehement”.

    Uite, iti recomand cateva documenatre care te-ar putea ajuta sa intelegi mai bine de ce cineva ar putea face o astfel de alegere. Sa treci de la un regim carnivor la unul vegetarian sau chiar vegan este un lucru nu tocmai usor.
    Cred ca o intrebare pe care ai putea sa ti-o adresezi este: si totusi, de oamenii astia nu mai aleg comoditatea?

    Iti doresc sa ai curiozitatea sa te informezi – am selectat cateva documentare care te pot ajuta sa intelegi mai bine si „egoistii” care „mananca buruieni” in timp ce tu incerci sa ii tolerezi si intelegi mancand „o salata” (i see what you did there!);

    – forks over knives: http://www.forksoverknives.com/, http://www.forksoverknives.com/the-film/
    – cowspiracy: http://www.cowspiracy.com/, http://cinema.tvpops.com/play.php?movie=3302820
    – earthlings: https://www.youtube.com/watch?v=ibuQ-J04eLQ

    No’ mult succes in viata!

    Andreea 11 noiembrie 2015 17:07 Răspunde
  • Felicitari pentru articol! Dupa 15 ani de vegetarianism confirm cele mentionate de tine. Iar pe langa asta mai amintesc o discutie cu un prieten student la medicina care imi marturisea ca profesorii, medici, le spuneau in facultate ca cei mai prosti oameni sunt vegetarienii, asta ca observatie a faptului ca bolnavii vegetarieni in urma operatiei se recupereaza mult mai greu si in timp mai indelungat decat cei in aceeasi situatie insa omnivori.

    Angela 20 noiembrie 2015 19:45 Răspunde
  • Alegerile personale sunt, asa cum se si numesc, personale. Dar, convingerea mea sau a altcuiva, nu este universal corecta, asa cum nu poate fi gresita. Drept urmare, de ce sa tin teorii cum ca eu ca vegetarian detin adevarul absolut, iar voi carnivorilor trebuie musai sa intelegeti si mai mult, sa tineti cont de ceea ce vociferez eu. Propriile convingeri si alegeri ne apartin, ni le asumam, dar e aberant sa le profetim fiind calea spre izbavire. Faptul ca multi parinti isi obliga bebelusii la aceasi regim alimentar, face parte din multele sa le spunem poate abuzuri, in sensul ca, acestia din urma considera ca au creat niste marionete, care sunt si vor fi conduse dupa bunul lor plac. Ascultam manele, copilul nostru va fi si el fan, ca doar cu asta creste. Suntem obezi, ei bine, si copilul nostru va fi. Si asa mai departe. Nu, nu este corect si din pacate fiintele umane au dreptul sa procreeze necontrolat, fara sa conteze daca sunt apti sa ofere si educatie, alimentatie si alte chestiuni vitale, normale, atat cat ne putem raporta la normalul definit de societatea in care traim. Faptul ca proteina animala hraneste celula cancerigena si o ajuta sa infloreasca, este un fapt dovedit medical. Insa, tot trecutul ne arata persoane care au trait asa cum scrie la „cartea universala de cum se traieste corect si sanatos” si totusi i-a lovit boala la varsta frageda, precum si oameni care au trait cu regim carnivor si au murit de batranete. Cred ca secretul rezida in organismul fiecarei persoane, ca doar suntem unici, in gene, in metabolism, si altele. Da, medical vorbind s-a dovedit ca proteina animala poate face rau, in anumite diagnostice. Ce am inteles eu, este ca revoltarea vine nu din alegerea oamenilor si din ce diseca in farfurie, ci din faptul ca nu o fac cu gura inchisa.
    Sanatate cat cuprinde Simona! Am devorat articolele tale dintotdeauna, si ador colaborarea ta cu Alice. Ramai fabuloasa, ai incredere in tine and stay strong!

    Maria Dimancea 7 iulie 2016 13:17 Răspunde
  • Un articol tampit si superficial. Autoarea acestui articol se declara agasata de atitudinea vegetarienilor/ veganilor, in schimb eu observ aici o atitudine si mai agasanta fata de vegetarieni. Ce e drept, mi s-a intamplat de multe ori sa dau peste oameni care s-au simtit „jigniti” doar pentru ca am spus ca sunt vegana.
    Din pacate, doctorii, invata sa trateze boli si prea putin sa previna, si asta prin intermediul medicamentelor, care de multe ori sunt menite sa ne tina pe o linie de plutire, nu sa vindece, plus ca acestea au si multe efecte adverse. Respect doctorii, insa nu ii consider autostiutori in materie de nutritie. In schimb, majoritatea medicilor nutritionisti aleg calea vegetarianismului. Oare de ce?
    Veganismul nu e o moda, sau poate este pentru unii, nu stiu ce sa zic(am crezut si eu asta pana sa devin una si sa aflu exact in ce consta). Este un stil de viata, pe care daca l-ai adoptat nu te mai poti dezice de el. Eu am fost mereu preocupata de mancarea sanatoasa, am citit studii, carti care m-au convins ca produsele de origine animala nu sunt tocmai sanatoase, insa am fost crescuta sa ma gandesc la carne doar ca la un produs, astfel ca imi propusesem sa consum mai putina, dar nu imi trecuse prin cap sa renunt total la salatele mele cu piept de pui si la alte bunataturi. Asta pana cand am dat accidental peste un video cu tratementul aplicat animalelor din ferme, abia atunci am inteles exact ce este veganismul.
    Cand cititi studii care atesta „beneficiile|” consumul de produse de origine animala as recomanda sa va informati si asupra fondatorilor acelor studii. Sa nu uitam ca s-au facut si studii in urma carora se recomanda fumatul femeilor gravide, asta prin anii 60.
    Nu zic ca nu exista vegani anemici, normal ca daca nu esti informat si mananci doar cartofi cu salata risti sa devii anemic. In schimb, eu am fost anemica pe cand aveam o dieta omnivora. In schim acum ma simt pefect, am energie, fac miscare, alerg mult.
    In ceea ce priveste sanatate copiilor….sa fim seriosi!!! E plin de micuti obezi, de micuti cu boli cardiace etc. Pana nu demult diabetul era o boala intalnita la adulti, insa din pacate din ce in ce mai des o intalnim chiar si la copii, la tineri. Copiii vegetarieni/vegani sunt subnutriti? Sa fim iar seriosi…e normal ca un copil de 12 ani sa arate ca unul de 20? Da, e normal in ziua de azi, din pacate.
    Eu o sa imi hranesc copilul cum cred eu de cuviinta, in orice caz nu imi voi duce copilul de manuta la Mac si nici nu il voi umfla cu chestii procesate si gustoase. La urma urmei spitalele nu sunt pline de copii si oameni vegetarieni, iar majoritatea bolilor nu se dezvolta pe baza acestui stil de alimentatie.
    Eu nu judec si nici nu sunt pornita impotriva omnivorilor, la urma urmei am fost si eu acolo. Insa, cred ca oamenii ar trebui sa se imformeze serios si corect.

    Cristina 29 august 2018 7:22 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title