Azi, toate televiziunile gafaiau de emotie ca vreo 55% din elevii patriei au luat bacul, cu vreo 10% mai mult ca anul trecut. Deja, e o victorie la nivel national, s-a desteptat neamul. Cu alte cuvinte, am ajuns, practic, sa fim fericiti ca numai jumatate din absolventi au picat la bacalaureat.
Autorii perlelor care se difuzeaza in regim de power-play la TV si radio sunt foarte mandri, de zici ca s-au ouat diamante. Au scris ca modelele lor in viata sunt Becali, Mazare si Botezatu. Din punct de vedere sociologic, nu mi se pare nimic bizar in mazgaliturile lor pe foile albe platite din bani publici. In rest, e dramatic. Loazele din Romania au trei eroi, dintre care unul e in puscarie, unul sta numai cu mainile pe funduri de femei frumoase (si sper ca majore), iar altul se lauda si azi ca a fost intr-un amor nebun cu Bianca Dragusanu, ceea ce spune tot.
Deci hai, treceti la marele chef, trebuie sa sarbatorim cum se cuvine ca avem ceva mai putini imbecili decat anul trecut. Stiu, se vor gasi voci care sa-mi spuna ca sunt prea dura, insa atata vreme cat generatia mea si-a uscat plamanii invatand pentru bacalaureat si facultate, am si eu dreptul sa sustin ca un elev care-l confunda pe Vlaicu Voda cu Aurel Vlaicu e un cretin. Da, maica-sa o sa-l ia in brate si-o sa-l pupe-n crestet, o sa-i spuna ca profesorii care-au corectat sunt niste boi, dar eu va spun (iar voi stiti) ca la ora asta avem in tara mai multi prosti decat gandaci.
De ce radem de americani? Tin minte ca la ei s-a facut odata un studiu si s-a constatat ca 73% din copiii intre 8 si 14 ani nu stiau ca „French fries” sau „chips” sunt facuti din cartofi. Ha, ha, ha, ce s-a mai stricat Romania de ras atunci! Vaaai, ce idioti sunt copiii americani! Fratilor, la noi rezultatul ar fi fost si mai nasol, doar ca avem norocul ca in limba romana sa-i numim explicit „cartofi prajiti”. Daca-i numeam „prajeli frantuzesti”, ca ei, stia doar dracu din ce-s facuti, iertati-ma! Duceti-va si intrebati un adolescent din Romania din ce-i facuta inghetata si pun pariu cu voi pe oricat ca veti auzi si ingrediente de genul „faina”, „praf de copt” sau „zapada”.
Revenind la bacalaureat, un bun amic, profesor in Buzau, mi-a dat – asa cum face in fiecare an – niste perle in exclusivitate, gasite de el in timp ce corecta minunatiile de lucrari:
– „Modelul meu in viata este Oana Zavoranu, intrucat a avut puterea sa scuipe in direct la o emisiune ca sa arate ca face ceva pe sistem”
– „Eu am un model de cand eram mic, si anume pe Justin Bieber” (cand erai tu mic, Justin era o fantezie a ma-sii, care era si ea mica, n.r.)
– „Modelul meu in viata este distractia” (am auzit ca anumite cluburi organizeaza cursuri de doctorat in distractie, asa ca iti dorim mult succes)
– „Am un erou cu adevarat, este profesorul care corecteaza aceasta lucrare a mea” (nice try…)
– „Eroina mea este Britney Spears, pentru ca si atunci cand avea celulita, s-a hotarat sa mai faca un copil”.
Mai vreti? Nu cred. Probabil sunt nesuferita, dar multi elevi care scriu perfect Justin Bieber si Britney Spears nu stiu sa scrie corect Vasile Alecsandri. Hai ca sunt cam nervoasa, mai vorbim.
Pe vremuri, BAC-ul era considerat examenul de maturitate. Faptul ca pică atât de mulţi duce doar la concluzia tristă că nu s-au maturizat destul. Foarte simplu! Eu nu sunt de acord nici cu subiectele astea diferenţiate, am terminat mate-info, am făcut în clasele a 11-a şi a 12-a câte 3 ore de română pe săptămână în timp ce filologia făcea 5 ore pe săptămână şi ghiciţi ce? Am trecut toţi la română şi nu s-a mai împiedicat nimeni. Dar, na, am auzit si mamici cu studii, doamne cu pretentii, care erau foarte ofuscate ca simbolismul e greu tare, cum sa dai asa ceva la bac? Ei, iaca, au dat si despre modele si uite ce-a iesit…
Cineva mi-a spus odata ca motivul pentru care copiii sunt atat de tampiti e pentru ca parintii sunt tampiti. De-aia, probabil, bucuria ca 55% au trecut, manca-i-ar mama…
Ha, ha, Alexandra, mi-ai uns sufletul cu miere! Ai dreptate! 🙂
Pentru rezultatele acestea e in primul rand vina elevilor, ca nu invata, a parintilor, ca in loc sa-i puna sa invete le gasesc scuze, a desteptilor care au scos scolile profesionale( m-am uitat peste subiectele si notele de la clasa a 8a la matematica si cred ca numai o planta trebuia sa ia sub 5 ori, in conditiile in care ei nu stiu cat face 4×4 intr-a 8a, cum te astepti sa stie cat face i^2 intr-a 12a?) si abia in ultimul rand a profesorilor( exista si profesori dezinteresati, dar orice profesor, oricat de motivat ar fi, isi pierde tot cheful cand vede ca este calcat in picioare de elevii sai).
Raluca, asa e, vina e impartita, cu toate ca foarte putini si-o asuma, iti dai seama. Recunosc, ma amuza situatia, dar ar trebui sa ma ingrijoreze…
Esti prea blanda Simona :))
Hapi… nu sunt blanda, esti tu draguta! 🙂
Draga Simona,te urmaresc peste tot pe unde scrii …sunt o doamna in varsta sa sii,deci sunt obiectiva [un domn ar vedea ca esti asa draguta si n-ai putea conta pe obiectivitatea lui!] Vreau sa spun ca mor cand vat tinere inteligente,cultivate si cu umor asa cum esti tu.Cat despre copiii astia ametiti ce sa zic? Este clar ca in afara de televizor n-au alta sursa de cultura si acolo pe cine sa vezi? pe Becali,pe Oana Zavoranu…Daca ar fi avut un profesor minunat cum era tatal tau mai aveau si ei o sansa,dar asa,fara parinti instruiti si cu profesori de duzina ce sa iasa din bietii copii?
NameFlora, ai dreptate, asta constat si eu, in fiecare zi. Iti multumesc pentru tot!…
Personal sunt de alta parere, nu toata lumea trebuie sa aiba nici macar 12 clase…fiindca doar 10 sunt obligatorii. Nu toata lumea este capabila sa sustina un examen de bacalaureat, dar sa-l mai si promoveze!
In ultimii 20 de ani sistemul democratic a dat peste cap toate sistemele…educatie, piata muncii si de aici derivate…sistemul sanitar si tot asa(le-am ales pe astea fiindca astea „tipa”).
Fiecare trebuie sa aibe un rol in socitate, de ce nu admintem ca nu toti au abilitati intr-un anumit domeniu…ei putand deveni foarte buni intr-o meserie sau alte preocupari demne ce le pot sustine existenta…astfel evitand sa devina niste paraziti ai societatii.
Toti fug de o calificare, toti vor sa fie licentiati si nu numai…dar oare cate fraude au avut loc pentru aceste lucruri, de s-a ajuns ca o diploma de licenta sa nu mai valoreze mare lucru? Asta fiindca este drept, conteaza ce aptitudini ai asimilat in perioada de pregatire…insa daca i o diploma aceea ar trebui sa certifice acest lucru. Se intampla?
E nedemn sa muncesti? O fi frumos sa fii intelectual dar cert e ca nu-i usor!
Pato Basil, uite un punct de vedere interesant, multumesc! Asa e, nu e usor, sistemul (urasc deja acest cuvant, fiindca e tocit, dar nu am altul la indemana acum) face in asa fel, incat nici nu mai stii daca vrei sa fii intelectual. De ce ai fi, care e garantia fericirii?
poate nicicum n-ar fi bine…pana la urma fiecare trebuie sa faca sa ii fie lui bine, astfel reuseste sa faca sa fie si in jur bine!
Nu esti dura. Ai pus punctul pe i. Ma intreb, unde se va ajunge.
Gabidana, multumesc! 🙂 Si eu ma intreb unde se va ajunge…
Acum 3 ani, fata unei vecine a luat 4,80 la capacitate. Am crezut ca va fi o tragedie pentru ei, desi nu aveau asteptari foarte mari. Replica mamei a fost ceva de genul :lasa ca e bine, 4,80 fara sa fi facut o meditatie e nota buna, prietena ei a luat 3 si ceva si a facut si meditatii. Nu glumea si nu se consola. Vorbea serios. Cam asa se ajunge la notele astea la bac. Totul pleaca de cand sunt mici. Traim intr-o tara in care cei mai multi oameni se zbat sa supravietuiasca. Parintii isi doresc pentru copiii lor bani, masini, vacante luxoase, nu diplome muncite. Din pacate, pe prea multi, societatea i-a invatat ca daca ai carte nu prea ai parte. Mai bine sa fii descurcaret, nu? Ori, cei care isi petrec adolescenta invatand nu au timp sa invete sa se descurce. Cei care intr-adevar muncesc sa aiba rezultate foarte bune sunt cei care si-au propus sa plece din tara cand termina liceul.
Goldeneye, asta e o poveste superba. Daca n-ar fi de ras, ar fi de plans. Cand ma gandesc acum ca eu plangeam ca luam 9 la vreo teza, nu stiu daca sa plang iar sau sa ma umflu de ras. 🙂
Mi-am permis sa (re)public articolul dvs. „Buza ziua, vecine, du-te naibii!” pe un site al unei asociatii de locatari (am considerat ca se potrivea excelent acolo). Desigur, sub semnatura dvs. si cu „mentionarea” link-ului de rigoare catre blogul Adevarul. Trag sperante ca nu v-am suparat.
astia sunt, cu astia defilam, din pacate….
Tot văd televiziunile, ziarele, paginile de facebook pline de „perle”… Cine le-o fi numit aşa?… Unele sunt atât de absurde, că par inventate, iar dacă generaţiile de proaspăt jurnalişti provin din absolvenţii ultimilor ani, nu m-ar mira să inventeze perle, ca să aibă ştiri. Nu pot crede că a scris cineva că modelul în viaţă este Botezatu. Sau asta cred… Dar Mazăre? Ar trebui să se uite la ştiri, să fi auzit de PSD, să ştie puţină politică… complicat.
Deci m-am săturat de „perlele” astea. Putem să tratăm examenele astea altfel decât în perle şi în procente de „promovabilitate”?
Mă mir că i-a întrebat cineva ceva pe cei câţiva cu nota 10… Vorba Simonei, e sărbătoare că a crescut procentul… de parcă ar fi rezolvat cineva ceva şi, iată, se văd rezultate.
Draga Simona, situatia e tragi-comica,asa cum remarci si tu. Eu una ii privesc cu compasiune pe tinerii absolventi sau cvasi-absolventi si n-as sti pe cine sa dau vina, mai intai! Pe ei, ca-s fuşerişti aşa cum sunt tot mai des noile generaţii, pe parinti ca nu i-au strans cu usa (glumesc!) sa invete la timp, pe sistem ca a permis unor tineri agramati si avand carente de educatie sa ajunga in pragul bacului?! E greu de spus. Am predat catva timp si poate de asta sunt tentata sa spun primul rand, vina nu e niciodata unilaterala. Important e ce putem repara de-acum incolo. If that’s possible…
PS: Cred ca tema eseului la lb. romana e foarte relevanta pentru un studiu sociologic si ar trebui sa ne ingijoreze pe toti. Si, pana la urma, daca puiul de om asta vede, cu asta e bombardat, asta ajunge sa copie si sa-si doreasca in viata! Si-apoi, hai sa fim seriosi o clipa, la ce sa ne fi astepat, sa spuna: modelul meu in viata e Horia Patapievici? 😉
Plangeai pentru ca iubeai limba romana si stiai ca poti mai mult de 9 sau ca daca te-ai fi straduit, daca ai fi scris nu stiu ce flecustet in plus, daca profa ar fi pus mai mult accent pe figurile alea de stil , daca, daca….
Iti păsa, le analizai!
Si apoi eu nu văd „luarea bacului ” din ziua de azi ca pe un semn de reusita in viata si tocmai de aceea, de ce sa nu iti joci tu (ma refer in general)rolul tau si sa inveti atat cat poti si cu cat te-a inzestrat natura? Cunosc o gramada de muncitori care au bacul. Nu stiu de unde ideea asta ca bacalaureatul ar fi o mare realizare. Nu trebuie sa il iei cu 10 dar daca ai facut 12 clase e ok sa nu scoti un 5 la final? Atunci de ce ai mai mers la scoala? Pentru ca e clar ca daca ai facut 12 clase nu ai un retard care sa te opreasca sa treci de un nivel minim. Acela de a-ti lua bacul chiar si cu o nota mica
Dup-aia poti sa mergi sa te angajezi linistit ca zilier, nu-i nici un mare dezastru.
Umila mea parere
Tocmai vin dintr-o vacanta prelungita si de-abia acum rasfoiesc ziarele. Am citit si articolul si comentariile, poate nu pe toate in detaliu. As dori sa-mi impartasesc opinia cu referire la Bac.
Nu cred ca rezultatele sunt in sine dezastruoase, ele doar reflecta o stare de fapt a natiunii romane: lipsa constiintei individuale. Traiesc intr-o alta tara unde indivizii sunt foarte mandri c-au terminat 10 clase. Au muncit din greu pt diploma asta. In general piata muncii aici e destul de buna pentru ei, pot lucra pt municipalitati si functii publice (bugetari) pt ca 10 clase sunt minimul cerut. Desigur, pt alte meserii, tehnice sau profesionale se cer diplome de colegiu sau universitate. Salariile sunt mai mari pt acestia din urma.
Nimeni nu-i judeca pe acesti oameni c-au terminat numai 7-8 clase sau numai 10. Isi vede fiecare de treaba lui, iar termenul intelectual este in general utilizat in mod peiorativ. In sensul bun poate desemna o persoana careia ii place sa „joace idei”, sa investigheze, sa reflecteze. „Intelectual” aici nu se foloseste pt o persoana cu o diploma universitara. Si mi se pare corect.
Nu de putine ori am auzit ca romanii rad de tinerii nord americani: lipsa de cultura generala, ignoranta in anumite cunostinte etc. Se dau ca exemplu rezultatele de la olimpiade internationale. Dar uitam ca cei mai multi olimpici internationali romani provin de la ANUMITE licee unde in mod…premeditat si exclusiv se lucreaza cu ei tocmai pt a acoperi o mare lacuna a invatamantului romanesc: lipsa performantei. Putin ar trebui sa ne intereseze ca avem olimpici internationali, daca cea mai mare parte dintre participantii la procesul de invatamant liceal dovedesc ca nu asimileaza un minim de materie. Fenomenul olimpiadelor internationale e menit sa hraneasca orgoliul natiei, sentimentul superioritatii…dar e atat de fals. Olimpicii oricum sunt o investitie proasta in Romania pt ca cei mai multi isi doresc o cariera internationala, hranesc practic universitatile straine.
Revenind la Bac… fragilitatea pietei de munca in Romania, lipsa oportunitatilor de lucru, de cariera fac ca parintii sa doreasca propriilor copii o diploma universitara. Cineva ii facea morala copilului: „vrei sa fii shef sau subordonat?!”-iata o parte a mentalitatii: cei fara diplome sunt subordonati, amarati. Societatea nu respecta alegerile individului. E o ipocrizie generalizata si costul e mare si pe termen lung.
Dar ma opresc, cred ca am scris prea mult deja si chiar nu mai stiu continuarea.
Vom fi ce-am fost şi mai mult decît atît.
Bey, voua va vine sa radeti, fiindca v-ati dat bacul acu’ tz-shpe de ani. La 5 materii, printre care si „sportul”… Daca v-ar fi intrebat cineva, atunci, ce e aia „camera de luat vederi”, 55% dintre voi ati fi raspuns senin ca musai trebe sa fie camera de la etaj, de unde poti vedea, panoramic, cum creste tara si se dezvolta omul de tip nou.
Iaca, ce propun: sa se dea, la anul, un Bac general, la care sa fie obligati sa participe toti cetatenii cu drept de vot. Americanii – sa faca si ei la fel! Lucrarile, sigilate, sa fie transportate peste ocean, in ambele sensuri, impreuna cu baremurile de corectare. Iar apoi, dupa ce comisiile respective isi vor fi facut treaba, sa incepem sa radem pana ne cracanam, unii de altii. Dupa care sa ne imprastiem linistiti, pe la locurile noastre, dupa procent.
Fiindca – exact cum cred eu ca trebuie citita optimista stire – nu conteaza cat esti de destept, ca natiune, ci cat la suta au reusit sa te prosteasca.
Nu elevii sunt de vina pentru rezultatele proaste din invatamant. E vina sistemului in sine. Elevii nostri sunt cei mai putin motivati din lume sa invete. Oare de ce? Cum se explica faptul ca-n tari vestice, copiii vin cu drag la scoala, nu primesc teme acasa decat pentru maxim 30 minute, nu cara ghiozdane de 12-14 kg pe umeri inca din clasele mici, nu cumpara zeci de caiete speciale si culegeri ajutatoare, nu se mediteaza, nu invata pe de rost, nu au 6-7 ore zilnic, si nu-s plictisiti cu teorie inutile ci fac multa practica si exercitii logice la toate materiile? Si asta v-o scrie o profesoara, un om care s-a lovit zilnic de problema programelor supraincarcate, de perpetuarea metodelor de predare invechite, a lipsei materialelor didactice cu care sa poti lucra practic, victima si ea, ca si copiii tarii asteia unui sistem bolnavicios, incarcat, ostil, nemotivant. Copiii nu au nicio vina pentru rezultate. S-a perpetuat ideea invechita ca trebuie sa inveti ore-n sir acasa, zilnic, ANI DE ZILE, niste lucruri absolut nefolositoare cand, de fapt, din clasa se poate retin foarte usor totul, daca se merge pe ce este UTIL, FOLOSITOR in viata si pe APTITUDINILE COPILULUI.
Ce-mi place cum le zici pe șleau, se vede că n-ai prea fost dusă la biserică. N-aș vrea să fac logoree și să apreciez ceea ce scrii, pur și simplu mărturisesc că-mi face plăcere să citesc.
Ceea ce nu înțeleg, umbșând în sus și-n jos pe online-ul românesc este cum de se face că avem oameni destupați suficient de mulți cât să nu conteze. Nația asta-i sugrumă și doar pentru că există online îi vedem? Mister dom’le !
Poate ca ar trebuim sa acceptam si faptul ca unele coarde ale sufletului nu mai rezoneaza la poeziile lui Alecsandri, la Anton Pann si al lui Nastratin Hogea, ci la sunetele muzicii cantate de Bieber si alti handicapati ca el.
Se prea poate ca asta sa fie evolutie si nu un pas inapoi.
Daca oamenii n-ar fi fost lenesi, n-ar fi inventat multe unelte care ne fac viata mai usoara. Oare gresec?
Sa nu uitam ca Mazare este rebelul fara varsta, Che Guevara in varianta romaneasca cu bani si… n-are rost sa vorbim de rest, insa cine n-ar vrea sa aibe bani si sa faca ce vrea? Adolescentii sunt rebeli datorita genelor, cine suntem noi astia batranii sa spunem ca n-au dreptate. Si ce exemple pozitive le putem da? Poate doar Nadia Comaneci. In rest, cei corecti sunt saraci.
Hai sa vedem scorul de anul asta. O fi mai bun?